Dit is de laatste tussenstand van de zetelverdeling

Print

Reacties lijsttrekkers op verkiezingsuitslag. Video: De Telegraaf

In de laatste tussenstand van de zetelverdeling in de Tweede Kamer zijn enkele veranderingen zichtbaar.

BIJ1 van Sylvana Simons krijgt toch een zetel in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een nieuwe voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van het ANP, die is gebaseerd op ruim 88 procent van de stemmen. Daarmee komen in de nieuwe Kamer zeventien partijen.

Lees ook: Dit zijn de uitslagen van de Kamerverkiezingen in de Limburgse gemeenten

De zetel voor BIJ1 gaat ten koste van de VVD. De partij van Mark Rutte behaalt 35 zetels, een winst van twee, en wordt de grootste partij. Verder laat de prognose geen verschuivingen zien.

D66

D66 van Sigrid Kaag maakt een flinke sprong en gaat van negentien naar 24 zetels. De PVV wordt de derde partij met zeventien zetels, gevolgd door het CDA met vijftien zetels. Die twee partijen verliezen respectievelijk drie en vier zetels. De PvdA blijft gelijk op negen zetels, evenveel als de SP die er vijf verliest. GroenLinks gaat van veertien naar zeven zetels.

Lees ook: Limburgse kiezers: VVD grootste, PVV royaal op twee

Forum voor Democratie wint flink en gaat van twee naar acht zetels. JA21 waarin veel oud-FVD’er zitten, komt uit op vier zetels. Andere nieuwe partijen in de Kamer zijn het pro-Europese Volt met drie zetels en de BoerBurgerBeweging met één zetel.

Van de zittende partijen gaat de Partij voor de Dieren van vijf naar zes zetels. De ChristenUnie blijft gelijk op vijf zetels staan. Ook de SGP blijft stabiel met drie zetels. DENK gaat terug van drie naar twee zetels en de ouderenpartij 50PLUS houdt één zetel over, een verlies van drie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu