Technische industrie wil snel herstelplan en deeltijd-WW

Print
Technische industrie wil snel herstelplan en deeltijd-WW

Afbeelding: Getty Images

Nederland kan zich geen vertragingen veroorloven bij het maken van een crisisherstelplan.

Volgens branchevereniging voor de technologische industrie FME moet niet worden gewacht op een nieuw regeerakkoord, wat mogelijk maanden duurt, alvorens met plannen te komen. FME wil verder dat in de herstelplannen plaats wordt ingeruimd voor een deeltijd WW-regeling.

FME verzoekt de straks onderhandelende partijen daarom om éérst een herstelplan op te stellen en deze zo snel mogelijk aan de Tweede Kamer voor te leggen, voordat de overige onderwerpen van een regeerakkoord aan bod komen. Volgens FME-voorzitter Ineke Dezentjé staat Nederland voor enorme uitdagingen op het gebied van klimaat, arbeidsmarkt en gezondheidszorg. „Technologie is de sleutel om deze transities in goede banen te leiden en een ‘nieuw normaal’ te creëren die de manier waarop we met elkaar samenleven zal verbeteren”, zo zegt ze

Vakmensen

De beoogde deeltijd WW-regeling moet bedrijven in staat stellen tijdens bijzondere economische omstandigheden om vakmensen te behouden met de werknemersrechten die gelden in normale economische tijden. „Deze regeling zorgt voor een win-win situatie”, aldus Dezentjé. Bedrijven houden door de regeling mensen en daarmee kennis binnenboord zonder dat daarbij „grootschalige subsidie” van de overheid voor nodig is.

De Metaalunie, die het midden- en kleinbedrijf in de metaalsector vertegenwoordigt, pleit voor een kabinet dat ervoor zorgt dat „ondernemen weer leuk wordt”. Daardoor vergroot Nederland ook zijn verdienvermogen, wat nodig is voor het economisch herstel na de pandemie, betoogt directeur Jos Kleiboer. Naast investeringen in innovatie, jaagt dit volgens hem ook investeringen in werkgelegenheid, duurzaamheid en technisch onderwijs door maakbedrijven in het mkb aan.

Winkeliers

De winkeliers hopen ondertussen op een snelle formatie waarbij oog is voor de sector omdat er werk aan de winkel is. Dat zeggen brancheorganisaties Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en INretail. Volgens de RND moet het consumentenvertrouwen snel worden verbeterd zodat klanten weer meer geld gaan uitgeven. Daarnaast moet de overheid de regie gaat nemen bij de transformatie van de binnensteden.

Het consumentenvertrouwen zou volgens directeur Eus Peters van de RND kunnen worden verbeterd door snel een „nationaal herstelplan” op te zetten, waar minister-president en VVD-lijsttrekker Mark Rutte eerder voor pleitte. „Dat zou consumenten zekerheid geven over hun eigen financiële situatie voor de komende jaren, waardoor ze weer geld gaan uitgeven”, aldus Peters. Volgens ABN AMRO is vorig jaar door Nederlanders 37 miljard euro extra gespaard door de coronacrisis.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu