Lareb: twee meldingen van trombose én lager aantal bloedplaatjes

Print
Lareb: twee meldingen van trombose én lager aantal bloedplaatjes

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland tot nu toe twee meldingen ontvangen waarbij zowel trombose als een verlaagd aantal bloedplaatjes genoemd werd na vaccinatie met AstraZeneca. „Deze zijn qua beeld niet vergelijkbaar met de meldingen in andere landen.”

„In deze meldingen is de aard van de trombose anders en de verlaging van de bloedplaatjes minder sterk”, aldus het centrum. Het ging om patiënten boven de vijftig jaar.

Lees ook: Wat betekent voorlopige prikpauze AstraZeneca? Is dit vaccin definitief ons vertrouwen kwijt?

Lareb ontving ook één melding van een sterke verlaging van het aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca vaccin, dat is geduid als ITP (immuun trombocytopenie). „Hierbij was echter geen sprake van trombose. ITP is een zeldzame bekende bijwerking van vaccins in het algemeen, maar kan ook diverse andere oorzaken hebben”, aldus het bijwerkingencentrum.

Lees ook: EMA ziet ‘geen aanwijzingen’ voor stollingsproblemen door AstraZeneca-vaccin

Lareb gaf eerder deze week al aan geen aanwijzingen voor een verband te zien tussen stollingsproblemen en vaccins tegen corona. Volgens het centrum zijn er tot nu toe enkele tientallen meldingen van stollingsproblemen zoals trombose en longembolie bij alle coronavaccins binnengekomen. „De meldingen geven tot nu toe geen aanleiding om te denken dat trombose een bijwerking is. Er wordt uiteraard ook goed gekeken of de combinatie van trombose en een sterk verlaagd aantal bloedplaatjes optreedt”, aldus de organisatie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu