Eurozone exporteerde ruim tiende minder na definitieve breuk met Britten

 © Getty Images

ANP

De eurozone heeft in januari ruim een tiende minder geëxporteerd dan een jaar eerder.

Het was de eerste maand waarin het Verenigd Koninkrijk definitief buiten de Europese interne markt viel, waardoor aan Britse grens weer allerlei douaneformaliteiten gingen gelden. Ook golden aangescherpte coronamaatregelen in veel landen, waardoor grote delen van de economie op slot zaten.

In totaal exporteerden eurolanden voor 163,1 miljard euro aan producten naar landen buiten de muntunie, wat 11,4 procent minder was dan in januari 2020. De import van de eurozone daalde nog sterker, waardoor er een handelsoverschot van 6,3 miljard euro was.

Aan het einde van vorig jaar was er juist sprake van de eerste groei van de export sinds het begin van de coronacrisis. In december steeg de uitvoer van goederen ten opzichte van een jaar eerder.

Lockdowns

Tijdens de harde lockdowns die veel Europese landen hebben ingevoerd, nam ook de onderlinge handel tussen eurolanden af. Het ging in januari om 159,7 miljard aan verhandelde goederen, een daling van 3,9 procent op jaarbasis.

In Ierland daalde de handel met buurland het Verenigd Koninkrijk bijzonder hard. Dat land importeerde haast twee derde minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het Ierse statistiekbureau CSO wijt dat niet alleen aan de douaneformaliteiten, maar ook aan het feit dat bedrijven eind vorig jaar grote voorraden aanlegden en aan coronamaatregelen. Ook haalden de Ieren hun producten vaker uit andere landen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal