GroenLinks-jongeren kraken koers Klaver

Print
GroenLinks-jongeren kraken koers Klaver

Partijleider Jesse Klaver van GL komt aan op het Binnenhof, de dag na de Tweede Kamerverkiezingen. Afbeelding: ANP

GL-leider Jesse Klaver krijgt na de stevige verkiezingsnederlaag een veeg uit de pan van zijn eigen jongerentak. Klaver is volgens hen met de jaren ’realistischer en rechtser’ geworden en daarmee de band met zijn eigen partij kwijtgeraakt.

De jongerentak Dwars spaart zijn ’ooit zo bevlogen en visionaire’ Klaver niet, na de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag waarbij de partij bijna werd gehalveerd. „Hier lijkt de stereotiepe tragedie van de jonge idealist die realistischer en rechtser wordt naarmate hij ouder wordt, zich voor onze ogen af te spelen”, mopperen de GL-jongeren.

Lees ook: GroenLinks-kandidaat Geert Gabriëls uit Weert flink teleurgesteld over uitslag verkiezingen

Ze verwijten Klaver zijn uitgesproken wens om mee te regeren. „In de campagne ontbrak het hoofdzakelijk aan een sterk verhaal”, klinken de groene verwijten. „Een belangrijke oorzaak hiervan zien wij in de te sterke wil om te gaan regeren. In een poging om serieus genomen te worden als potentiële formatiepartner, is GL steeds meer gaan dansen naar de pijpen van de grootste partijen.”

Klaver laat zich volgens de jongeren te veel leiden door kiezersonderzoeken en is zo te ver van de kern van zijn eigen partij geraakt. „Zo raakte Klaver steeds verder verwijderd van het idealistische en activistische DNA van zijn partij. Echter laten, wederom, kiezersonderzoeken zien dat de GL-kiezer liever een positieve toon dan felheid ziet en dus bleef het bij bloemetjes-en-bijtjes-retoriek.”

Groen bloedbad

Het groene bloedbad van woensdag moet wat de jongeren betreft een ’wake-up call’ zijn en vraagt om consequenties: „Dwars roept GL op om de noodzakelijke zelfreflectie te tonen en na te gaan wat nodig is om van deze nederlaag te herstellen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu