GGD moet 43.000 vaccinatieafspraken met AstraZeneca opnieuw inplannen

Print
GGD moet 43.000 vaccinatieafspraken met AstraZeneca opnieuw inplannen

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Mensen van wie de vaccinatieafspraak bij de GGD met het vaccin van AstraZeneca was afgezegd, kunnen vanaf aankomend weekeinde een sms verwachten over wanneer ze terecht kunnen om de prik alsnog te halen. Een woordvoerster van de overkoepelende GGD GHOR Nederland zegt te verwachten dat woensdag de eerste prikken weer kunnen worden gezet met het vaccin.

Eerder was tijdelijk met vaccineren van AstraZeneca gestopt, omdat het mogelijk bloedstolsels zou veroorzaken. Donderdag oordeelde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat het vaccin veilig is voor gebruik. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) sloot zich hierbij aan.

43.000 afspraken opnieuw gepland

Het gaat om 43.000 afspraken die opnieuw moeten worden ingepland, zo stelt ze. Ze voorziet daar geen problemen mee. „We brengen de locaties weer in gereedheid en krijgen de vaccins weer aangeleverd.” Eerder werd al gezegd dat zodra het vaccin weer mag worden gebruikt, er meer afspraken worden ingepland om de achterstand weg te werken. Huisartsen en GGD’en krijgen dan extra doses geleverd, liet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Volgens de woordvoerster van de GGD GHOR is de vaccinatiebereidheid onverminderd groot.

Meerdere andere Europese landen gaan het coronavaccin van AstraZeneca eveneens weer gebruiken nu de Europese medicijnwaakhond EMA opnieuw heeft geoordeeld dat het veilig is. Het gaat onder meer om Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Ook Ierland, Cyprus, Letland, Litouwen en Bulgarije gaan mensen weer inenten met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu