Wat zijn de voordelen van rieten stoelen?

Print
Wat zijn de voordelen van rieten stoelen?

Afbeelding: Pexels

Trends veranderen continu. Zo zijn de materialen die echt gezien worden als trendy ook constant anders. In de wereld van het interieur van huizen is dit al helemaal het geval. Zo zijn rieten meubels op het moment best wel populair. Toch is dit niet volledig een trend te noemen. Riet is immers een materiaal dat eigenlijk tijdloos is, dit zal altijd populair blijven. Als je op zoek bent naar nieuwe stoelen dan kan het ook zeker een goed idee zijn om je te verdiepen in modellen van riet. Helaas worden de rotan stoelen best wel vaak overgeslagen, wat natuurlijk jammer is. De rieten exemplaren zijn namelijk zeker wel het overwegen waard. Dit heeft een paar redenen, waar je in dit artikel een aantal van kunt lezen.

Sfeervol

Één van de vele redenen om toch te kiezen voor een rieten stoel heeft te maken met de uitstraling. Dit komt doordat een meubel van rotan, je interieur direct een stuk meer sfeer zal geven. Een rieten stoel heeft dan ook zeker een sfeervolle look, al zorgt het natuurlijk ook voor een warme uitstraling. Dit kun je bovendien nog meer kracht geven door een rotan stoel in een bepaalde kleur aan te schaffen. Dit is immers gewoon mogelijk aangezien de rietsoorten in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, terwijl ze ook nog kunnen verschillen qua soort. Zo zul je bijvoorbeeld kiezen voor een rotan stoel met een neutrale kleur en een gerookte uitvoering. Er zijn zelfs nog meer opties, wat je interieur echt zal transformeren. Dat komt dus door die sfeervolle uitstraling.

Zitcomfort

Een rotan stoel zit ook nog eens heel stevig. In principe is dat niet heel comfortabel te noemen, al hangt het natuurlijk van je eigen voorkeuren af. Gelukkig kun je van een stoel van riet wel een comfortabele stoel maken. Dit kun je al doen door een zacht zitkussen op het materiaal te leggen. Hierdoor zal de eerst zo stevige stoel direct een comfortabele en prettige zit worden, wat natuurlijk vele malen beter is qua zitcomfort. Het is trouwens hoe dan ook verstandig om altijd kussen op het zitvlak te leggen. Hierdoor zul je zelf niet achter een scherp randje blijven haken, terwijl het er ook voor zorgt dat er geen vuil tussen het gevlochten riet kan komen. Hierdoor zal de rotan stoel dus mooi blijven, maar natuurlijk ook comfortabel zitten.

Levensduur

Een ander groot pluspunt van rotan is dat de meubels van dit materiaal over het algemeen erg lang meegaan, wat bijvoorbeeld ook geldt voor een rotan opbergmand. Hier heb je zelf wel effect op overigens. Een rieten mand moet je, net zoals een rieten stoel, nooit buiten neerzetten. Hierdoor zal de levensduur namelijk erg verkort worden, wat komt doordat het riet niet goed opgewassen is tegen de weersinvloeden. Houd ze dus altijd binnen. Als er een deel van de stoel kapotgaat dan kan dit bovendien gewoon vervangen worden, wat gedaan kan worden door een stoelenmatter. Door je kapotte rieten stoel naar zo’n specialist te brengen zul je ervoor zorgen dat de levensduur verlengd wordt. Zodoende zul jij langer kunnen genieten van dit meubel, terwijl het natuurlijk ook beter voor je portemonnee is.

Tuin

Het werd net al even genoemd, rieten meubels zijn niet geschikt om in de tuin neer te zetten. Je moet ze dus ook altijd in huis houden. Toch is er wel rieten tuinmeubilair, wat dus wel buiten neergezet kan worden. Even een geheimpje: deze meubelen zijn helemaal niet gemaakt van echt riet. Over het algemeen zijn het namelijk tuinmeubels van nep rotan. Ze zijn juist geproduceerd van kunststof, wat ook wel wicker genoemd wordt. Nep rotan is een goede keuze als je de sfeervolle uitstraling van de rieten meubels die je in huis hebt ook in de tuin terug wilt laten komen. Vooraf moet je natuurlijk wel even controleren of het materiaal na gebruik buiten kan blijven staan. Soms moet het namelijk opgeruimd worden, wat per stoel zal verschillen.