Koninklijke Erepenning voor Mannenkoor RMK1921 Brunssum

Print
Koninklijke Erepenning voor Mannenkoor RMK1921 Brunssum

De Koninklijke erepenning. Afbeelding: De Limburger

Brunssum -

Mannenkoor RMK1921 heeft vrijdag een Koninklijke Erepenning ontvangen uit handen van burgemeester Wilma van der Rijt. De onderscheiding wordt verleend ter ere van het 100-jarig bestaan van de Brunssumse vereniging.

RMK1921 is de derde Brunssumse vereniging die een Koninklijke Erepenning ontvangt. De Erepenning wordt sinds 1965 verleend.

Mannenkoor RMK1921 vindt zijn oorsprong in de oprichting van een kerkkoor in augustus 1920. Het koor werd gevormd door enkele mijnwerkers die in de Staatsmijn Hendrik werkten. Begin 1921 werd het kerkje waar ze zongen gesloten. Na de opheffing van het kerkkoor besloten de zangers om het Rumpens Mannenkoor op te richten. Dat was op 21 maart 1921.

Lees ook: In een boek genieten van woord én zang: bijna honderdjarig Mannenkoor RMK-1921 Brunssum maakt het mogelijk

In de eeuw daarna groeide het Rumpens Mannenkoor uit tot een belangrijke schakel in de Brunssumse muziekcultuur. Al voor 1940 nam het ongeveer 30 mannen tellende koor met veel succes deel aan concoursen.

In de Tweede Wereldoorlog weigerde het koor zich aan te sluiten bij de door de Duitse bezetter ingestelde Kultuurkamer. Als gevolg daarvan werd het mannenkoor gedwongen ontbonden. Op 19 september 1944, de dag waarop Brunssum werd bevrijd, keerde het Rumpens Mannenkoor terug. Op de trappen van het gemeentehuis ging het koor de Brunssumse bevolking voor in het zingen van het Wilhelmus.

Lees ook: Rumpens Mannenkoor viert in 2021 eeuwbestaan en wil dat groots vieren

In de naoorlogse periode bracht het mannenkoor tal van concerten. In Brunssum, maar ook (ver) daarbuiten. Er waren optredens in Engeland, Spanje, de Nederlandse Antillen, Italië, Oost-Duitsland, Polen, Macedonië en Frankrijk. Enkele concerten werden uitgezonden door radio en nationale televisie. Een hoogtepunt in het bestaan van het koor was de concertreis naar Rome in 1981. Op Castel Gandolfo werd het koor door Paus Johannes Paulus II in een speciale audiëntie ontvangen.

Het koor treedt ook veelvuldig op in Brunssum. Het is initiator en organisator van de jaarlijkse Korendag. Bij concerten is extra aandacht voor ouderen en mindervaliden. Voor dit publiek regelt het mannenkoor speciaal vervoer, of organiseert het optredens binnen verzorgings- en verpleeghuizen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee