CDA-voorzitter Rutger Ploum stapt op na verkiezingsnederlaag

Print
CDA-voorzitter Rutger Ploum stapt op na verkiezingsnederlaag

Rutger Ploum. Afbeelding: ANP

Rutger Ploum treedt af als partijvoorzitter van het CDA. Hij trekt zijn conclusies na een voor de partij desastreus verlopen jaar.

Ploum en zijn partij stonden de afgelopen maanden continu in de wind. Afgelopen zomer waren er de rommelige lijsttrekkersverkiezingen, waar Wopke Hoekstra voor afhaakte en Hugo de Jonge uiteindelijk nipt won van Pieter Omtzigt.

Lees ook: Tussen hoop en vrees na onverkiesbare plek: zo zag de verkiezingsweek van Martijn van Helvert eruit

Stap terug

De rust in de partij keerde sindsdien niet meer terug, waarbij De Jonge continu werd ondermijnd door partijgenoten. De coronaminister deed eind vorig jaar uiteindelijk een stap terug. Hoekstra pakte toen alsnog de handschoen op.

Maar het beoogde ’Wopke-effect’ was maar kortstondig en na een rommelige campagne kromp de partij naar 15 zetels. „Het proces van afgelopen jaar is weerbarstig geweest”, zegt Ploum vrijdagmiddag op het partijkantoor van het CDA. Hij zegt de ’eindverantwoordelijkheid te nemen’ en daar ’de uiterste consequentie’ aan te verbinden: opstappen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu