COLUMN: Over strijdwijze en opstelling van VVV gaat maar één man: de hoofdcoach. Punt. Uit

Print
COLUMN: Over strijdwijze en opstelling van VVV gaat maar één man: de hoofdcoach. Punt. Uit

Afbeelding: DE LIMBURGER PETER SCHOLS

In het interview dat onze VVV-watcher eerder deze week met VVV’s technisch manager Stan Valckx had, zat een passage die ik drie keer moest lezen, zo bizar vond ik het.

De vraag luidde wie er bij VVV voor de speelwijze verantwoordelijk was de afgelopen maanden: „Soms maakte Jay een strijdplan, een andere keer ik en dan weer een keer Hans. Dat hing ervan af voor welke tactiek we gingen”, aldus Valckx. Het viel me nog mee dat mascotte Koelie niet mocht aanschuiven om zijn plasje te doen over de opstelling. Al ben ik in hart en nieren democraat, bij een voetbalclub werkt een dictatuur het beste. Over strijdwijze en opstelling gaat maar één man: de hoofdcoach. Punt. Uit.

Een verlicht despoot als Ernst Happel moest niets van inspraak hebben. Diens assistenten mochten al in hun handjes wrijven als ze een zoetje de koffie van Ernst mochten doen. Dat was in een tijd dat assistenten nog een volstrekt dienende rol hadden. Ik kwam er als jochie pas achter dat er überhaupt zoiets als een assistent-coach bestond toen in 1984 die dug-out instortte waardoor Hassie van Wijk – uitermate tragisch – zijn linkervoet verloor. Hassie was destijds assistent onder Aad de Mos bij Ajax. Hij was het prototype van de klassieke assistent: dienstbaar aan Aad en de schouder waar teleurgestelde spelers op konden uithuilen. Maar dat was 1984. Nu mogen assistenten de tactiek uitstippelen en worden ze gekoesterd als cultuurbewaker van de club. Al is het mij volstrekt onduidelijk wat dat precies inhoudt. Krijg je bij VVV als nieuwkomer een draai om je oren van assistent Jay als je niet weet dat Maurice Graef clubtopscorer aller tijden is? Zo complex is de clubcultuur van VVV trouwens niet. Die laat zich nog altijd het beste omschrijven door die legendarische quote van wijlen Jeu Sprengers: ‘Bij VVV ontstaat pas paniek, als het bier op is.’ Lijkt mij makkelijk te onthouden. Net als je bij Roda al een heel eind komt als je weet wat een koempel is en dat Mister Roda (Gène Hanssen) distelvinken kweekt. Heb je geen cultuurbewaker voor nodig.

Assistenten

Het wordt tijd dat we assistenten gewoon weer gaan zien als tijdelijke stagiairs. Ze hanteren het motto ‘horen, zien en zwijgen’ totdat ze zelf genoeg diploma’s hebben gehaald om zelf ergens hoofdcoach te zijn. Dat voorkomt ook dat eeuwige gezever dat de assistent-coach solidair moet zijn. Een assistent die de belangrijke beslissingen aan de hoofdcoach overlaat kan bij ontslag van zijn baas gewoon Manuel, de Spaanse ober uit Fawlty Towers, citeren: ‘Me? I know nothing, everything I know I forgot’.

Met Jos Luhukay heeft VVV nu een trainer aangesteld die dominant is, en dat lijkt mij een prima keuze nu het degradatiespook op minder dan 1,5 meter afstand boven De Koel zweeft. Een man die keiharde beslissingen durft te nemen. Vraag maar aan Kees Kwakman. Die ging ooit als speler van FC Augsburg op hoge toon verhaal halen bij trainer Jos en belandde vervolgens hoog op de tribune. Hard? Misschien. Maar wel duidelijk.

Strijdplan

Als Jay en Stan in het trainerskamertje van De Koel hun strijdplan voor de komende wedstrijd aan Jos voorleggen, dan hoop ik dat Luhukay het type trainer is dat zegt: „Leuk idee, doe ik niets mee.”

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu