Wielrenner Stuyven wint klassieker Milaan-Sanremo

Print
Wielrenner Stuyven wint klassieker Milaan-Sanremo

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Jasper Stuyven heeft de wielerklassieker Milaan-Sanremo op zijn naam geschreven.

De Belg van Trek-Segafredo bleef op de Via Roma in Sanremo de Australiër Caleb Ewan en zijn landgenoot Wout van Aert voor. Mathieu van der Poel finishte als vijfde.

Het is de eerste keer dat Stuyven een van de vijf zogenoemde ‘Monumenten’ weet te winnen. Zijn grootste zeges tot nu toe waren Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne.

Vluchters

Acht rijders gingen er in het eerste uur van Milaan-Sanremo vandoor. Onder hen de Nederlander Taco van der Hoorn, die rijdt voor de Belgische ploeg Intermarché - Wanty-Gobert. Ze kregen een maximale voorsprong van bijna acht minuten, daarna slonk de marge langzaamaan. Op de Cipressa bleef Van der Hoorn als enige over, maar hij werd voor de top van de 5 kilometer lange klim ingelopen.

Een groot peloton startte na bijna 285 kilometer aan de beklimming van de Poggio onder aanvoering van Ineos-Grenadiers. Vlak voor de top viel Alaphilippe aan, maar de Fransman kon geen gat slaan en sprinters als Ewan kwijtraken.

Stuyven

Onderaan de Poggio demarreerde Jasper Stuyven en hij kreeg even de ruimte omdat er achter hem werd geaarzeld. De 28-jarige Belg kreeg vervolgens de Deen Søren Kragh Andersen achter zich aan. Het duo begon met een kleine voorsprong aan de sprint op de Via Roma. Voor Stuyven was de marge net groot genoeg om de aanstormende groep met Van Aert, Ewan, Sagan en Van der Poel voor te blijven.

Alles ogen waren in de aanloop van de klassieker gericht op Van der Poel, die zijn overmacht had laten zien in Strade Bianche en in een indrukwekkende aanval in de rittenkoers Tirreno-Adriatico. Over de Italiaanse klassieker had de Nederlands kampioen al gezegd dat een vroege aanval eerder dan op de Poggio meestal weinig zin had.

De aanval van Alaphilippe op de slotklim met Van Aert en Van der Poel die er samen met de sprinter Ewan op reageerden, kon het verschil niet maken. De demarrage van Stuyven op een goed moment na de afdaling deed dat wel. De groep met daarin vrijwel alle topfavorieten kwam vervolgens te laat.

Van der Poel: Stuyven verdiende winnaar Milaan-Sanremo

Wielrenner Mathieu van der Poel moest bij zijn tweede deelname aan Milaan-Sanremo genoegen nemen met de vijfde plaats. „Ik ben niet ontgoocheld”, zei Van der Poel meteen na de wedstrijd bij Sporza. „Milaan-Sanremo is een van de moeilijkste koersen om te winnen, dat heb ik vandaag ondervonden. Ik heb nog een aantal jaren te gaan en hoop ooit eens te kunnen winnen.”

Het was volgens Van der Poel heel hectisch in de finale. „Ik moest gokken waarop ik zou reageren. De kopman van Alpecin-Fenix probeerde met een lange sprint de Belg nog terug te halen. „Ik moest van te ver aangaan. Ik dacht met een lange sprint nog kans te maken op de zege, maar het beste was er bij mij ook af. Uiteindelijk kwamen er nog een paar renners over mij heen.”

De winnaar van Strade Bianche eerder dit jaar vond dat hij bij de beklimming van de slotklim, de Poggio, zat waar hij moest zitten. „Toen Alaphilippe ging, was ik meteen mee. Ik kwam er zeker niet tekort. Het lastigste stuk was toen al voorbij en de groep was te groot om nog een verschil te maken.” Van der Poel noemde Stuyven de verdiende winnaar. „Hij koos het perfecte moment en was sterk genoeg om het vol te houden.”

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu