Politie houdt ruim 150 mensen aan tijdens demonstratie Amsterdam

 © Hollandse Hoogte / ANP

Bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam zijn zondag ruim 150 mensen aangehouden.

Redactie

Dat meldt de politie zondagavond. Het merendeel is opgepakt op basis van artikel 2.2. van de APV, wat betekent het verstoren van de openbare orde. De autoriteiten lieten voor de zoveelste dag de demonstratie op het Museumplein ontbinden nadat eerder een noodbevel was ingesteld. De mobiele eenheid heeft bijna alle aanwezigen van het plein verdreven en heeft daarbij ook een waterkanon ingezet.

Lees ook: Gemeente Amsterdam komt met noodbevel na demonstratie, Museumplein ontruimd

Het Museumplein en de omliggende omgeving waren vanaf 10.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De zogenoemde driehoek van burgemeester, politie en justitie had daartoe besloten omdat er signalen waren dat mensen met wapens naar het plein wilden komen, aldus de politie. In de ochtend was een tekstkar op het Museumplein onklaar gemaakt en werd bij het toepassen van het preventief fouilleren een mes aangetroffen.

Actiegroep Nederland in verzet had eerder aangekondigd dat er zondag opnieuw ‘koffie werd gedronken voor vrijheid’ op het Museumplein, als protest tegen de coronamaatregelen van het kabinet en tegen burgemeester Femke Halsema. De gemeente had toestemming gegeven voor een demonstratie met maximaal 500 mensen in het Arenapark, maar demonstranten waren toch naar het Museumplein gekomen.

De afgelopen weekeinden, ook zaterdag nog, traden politie en ME regelmatig op tegen dit soort verboden demonstraties. Zaterdag was op hetzelfde plein in Amsterdam ook een demonstratie gericht tegen de maatregelen. Daarbij werden 58 mensen opgepakt. Ook voorgaande keren dat ‘spontane’ demonstraties werden gehouden, kondigde de gemeente een noodverordening af en liep het uit op ongeregeldheden. Vorige week zondag greep de ME in bij een soortgelijk protest op het Malieveld in Den Haag.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal