Zeker zes Nederlandse darters benaderd door matchfixers

Print
Zeker zes Nederlandse darters benaderd door matchfixers

Niels Zonneveld in 2019 tijdens de European Darts Grand Prix in het Duitse Sindelfingen. Afbeelding: HH/ANP

Zeker zes Nederlandse darters zijn het afgelopen jaar via sociale media benaderd door matchfixers. Dat meldt de NOS na gesprekken met darters en met een man die bekende dat hij meerdere darters heeft benaderd.

Niels Zonneveld is een van de darters die een verzoek kreeg een wedstrijd bewust te verliezen. Dat gebeurde nadat hij eerst een bericht kreeg van een man die hem wilde sponsoren.

„Dat klonk bij mij als een apart verhaal, dus ik vroeg om meer informatie”, vertelt Zonneveld over het WhatsApp-gesprek. Een andere darter, Maik Kuivenhoven, werd kort voor het WK benaderd via Instagram met het verzoek minder 180’ers te gooien dan zijn tegenstander.

Onderzoek

De NOS sprak ook met een man die bekende dat hij meerdere darters heeft benaderd voor matchfixing. Het Openbaar Ministerie zegt tegen de NOS op de hoogte te zijn van meerdere signalen van matchfixing in het darten. Het is daarom een onderzoek gestart.

Dit tot tevredenheid van Zonneveld: „Als die mensen ongestraft hiermee kunnen wegkomen, dan denk ik niet dat het zal verminderen.”