Kabinet: ‘Hoger onderwijs over vijf weken open’

Print
Kabinet: ‘Hoger onderwijs over vijf weken open’

Foto ter illustratie. Afbeelding: Stefan Koopmans

Het hoger onderwijs gaat over vijf weken weer open. Dat bevestigen bronnen bij het kabinet.

Het zou gaan om beperkte heropening van het hbo en de universiteiten met eerst één dag fysiek onderwijs in de week. Dat moet gepaard gaan met een sterke uitbreiding van de snel- en thuistesten.

Studenten in het hbo en aan de universiteiten volgen al vanaf half december alleen online les. Maar waar de lagere scholen begin februari werden heropend en middelbare scholieren en mbo’ers vanaf 8 maart weer halve dagen klassikaal les konden volgen, moest het hoger onderwijs wachten. Nu is er dan toch zicht op heropening.

Ook de buitenschoolse opvang gaat binnen enkele weken weer van start, zo is de verwachting.

Spertijd

De avondklok gaat mogelijk vanaf woensdag 31 maart iets later in: om 22.00 uur. Het kabinet maakt dat dinsdagavond bekend, zeggen Haagse bronnen. De burgemeesters die de veiligheidsregio’s voorzitten, deden maandag al zo’n voorstel tijdens hun wekelijkse beraad in Utrecht.

Het wordt steeds later donker en mensen willen in de lente graag avonden buiten doorbrengen. Dus wordt het handhaven om 21.00 uur moeilijker, is de gedachte achter het voorstel. Komende zondag gaat de zomertijd in en blijft het een uur langer donker in de ochtend en een uur langer licht in de avond. De eindtijd van de avondklok blijft wel staan op 04.30 uur.