Column: Eredivisievoetballers die elk jaar een paar ton krijgen overgemaakt, versturen passes die in het amateurvoetbal tot scheldtirades zouden leiden

Print
Column: Eredivisievoetballers die elk jaar een paar ton krijgen overgemaakt, versturen passes die in het amateurvoetbal tot scheldtirades zouden leiden

Er wordt dit seizoen wat af getreurd in de eredivisie. Ook door Groningen-doelman Sergio Padt. Afbeelding: ANP

Zijn het de lege stadions die het voetballersbrein in verwarring brengen? Heeft corona nog meer impact dan we vermoeden en hebben de onzekerheid en angst die het voorbije jaar in de samenleving zijn geslopen zich ook in de benen genesteld van de eredivisievoetballer?

Of zit het dieper, en hebben de staafjes die wekelijks in de neuzen van de eredivisieprof verdwijnen, het oriëntatievermogen aangetast? Ik heb geen idee, maar er moet een reden zijn waarom de Nederlandse eredivisie al het hele seizoen een blunderfestival is. Verdedigers die zeeën van tijd hebben om een bal in te spelen op hun middenvelders, maar hem pardoes inleveren bij de tegenpartij die vervolgens een vrijgeleide krijgt om te scoren: in normale competities gebeurt het incidenteel, maar in Nederland is het schering en inslag. Groningen-coach Danny Buijs kreeg zaterdag in Waalwijk twee hartverzakkingen binnen tien minuten. ADO Den Haag heeft in normale omstandigheden al niks in de melk te brokkelen tegen Ajax, maar dat was geen belemmering om zondag een paar cadeautjes uit te delen.

Malaise

Voetballers die elk jaar een paar een ton krijgen overgemaakt, versturen passes die in de kelder van het amateurvoetbal tot scheldtirades zouden leiden en dat terwijl het tempo in de meeste potjes veel weg heeft van ‘Walking Football’. Elke week denk je dat het niet meer slechter kan, maar dan blijkt een week later dat de bodem nog niet is bereikt. Alleen Ajax onttrekt zich structureel aan deze malaise. De zendgemachtigden moeten het ermee doen. Ik heb medelijden met de ESPN-commentatoren die al die treurigheid moeten uitzitten en vooral niet te nadrukkelijk mogen laten blijken dat het rechterrijtje van de eredivisie een parodie op voetbal is. ESPN wil zijn klanten, begrijpelijkerwijs, niet wegjagen en dus worden de schijnwerpers gericht op de spaarzame oplevingen. Een strategie waar analist Gertjan Verbeek dan weer schijt aan heeft. Er gaat geen week voorbij of hij maakt brandhout van clubs die er weer eens niet in zijn geslaagd een glimlach te toveren op zijn verveelde tronie. Verbeek heeft veelal gelijk, ware het niet dat hij als coach ook iets te vaak aan de verkeerde kant van de streep stond.

Tannane

In het land der blinden is eenoog koning en dus is er dat nare bijverschijnsel: de zichzelf overschattende voetballer. Vitesse-middenvelder Oussama Tannane ging zondag in de clinch met de verslaggever die vond dat hij tegen Willem II niet zijn beste wedstrijd had gespeeld. Tannane beoordeelde het als een persoonlijke aanval en gaf daarmee blijk van weinig zelfkennis. De waarheid is dat dezelfde Tannane bij een Franse middenmoter als Saint-Etienne amper aan de bak kwam en ook als huurling in de Spaanse competitie gewogen en te licht werd bevonden. Dat hij ondanks zijn gebrekkige fysieke kwaliteiten en talloze balverlies wordt beschouwd als één van de smaakmakers van de eredivisie zegt meer over de eredivisie dan over Tannane.

Vollere stadions

Hij is niet de enige die voor de spiegel moet gaan staan. De grillige Steven Berghuis lijdt aan hetzelfde syndroom. We zullen het er voorlopig mee moeten doen en hopen op een positief effect in het post-coronatijdperk. Vollere stadions=beter voetbal: het is geen wiskundige formule, maar als we nu afspreken dat het ‘onafhankelijk instituut voor de gedesoriënteerde profvoetballer’ dit na uitvoerig onderzoek heeft besloten, is er tenminste iets om naar uit te kijken.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu