Ollongren biedt inkijkje: ’functie elders’ voor Omtzigt

Print
Ollongren biedt inkijkje: ’functie elders’ voor Omtzigt

Afbeelding: ANP

Een ’functie elders’ voor CDA’er Pieter Omtzigt, linkse partijen die elkaar niet echt vast lijken te houden en weinig enthousiasme voor een minderheidskabinet. Met die aandachtspunten wilde verkenner Kajsa Ollongren donderdag de gesprekken met Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) aangaan.

Dat is te zien op een foto van Ollongren die na haar positieve coronatestuitslag snel het Binnenhof verlaat. Onder haar arm geklemd heeft ze een dossier, met bovenop een papier waarop de ’aandachtspunten’ voor de tweede ronde gesprekken met Rutte en Kaag te lezen zijn. Die gesprekken gaan niet door, nu Ollongren corona heeft. Het is onduidelijk uit welke hoek de aandachtspunten komen.

De verkenners hebben als derde partij het CDA op het oog, blijkt uit het document, maar hebben wel zorgen om Omtzigt, het oververmoeide Kamerlid en nummer 2 van de partij. ’Positie Omtzigt, functie elders’, is een zeer opvallend aandachtspunt. Op het Binnenhof vallen al langer zorgen te horen om de stabiliteit van het CDA, ook vanwege de positie van Omtzigt.

Ollongren biedt inkijkje: ’functie elders’ voor Omtzigt
Foto: ANP

Ollongren heeft ook ’keuze Hoekstra, post kabinet’ en ’onderhandelingsstijl Hoekstra’ als aandachtspunten meegekregen.

Het is in de eerste ronde gesprekken blijkbaar ook opgevallen dat GL en PvdA zich al voorzichtig van elkaar los aan het weken zijn. ’Linkse partijen houden elkaar niet echt vast’, valt te lezen. De steun van die partijen zou zomaar hard nodig kunnen zijn, want voor een minderheidskabinet is ’weinig echt enthousiasme’, valt te lezen. Een meerderheid in de Eerste Kamer, waarvoor al snel 5 partijen nodig zijn, is daarentegen ’voor niemand een must’.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu