Ollongren en Jorritsma stoppen als verkenner na blunder met aantekeningen

Print
Ollongren en Jorritsma stoppen als verkenner na blunder met aantekeningen

Afbeelding: Telegraaf

Verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren leggen hun taak per direct neer. Ze laten weten dat ze na de notitie-uitglijder van Ollongren hun werk ’niet meer onbevangen en onbevooroordeeld’ kunnen doen.

Ollongren hield donderdagochtend haar aantekeningen duidelijk in beeld bij het verlaten van het Binnenhof, nadat ze positief was getest op corona. Daarop ging het onder meer over de positie van CDA’er Pieter Omtzigt (’functie elders’), de onderhandelingsstijl van CDA-leider Wopke Hoekstra en de linkse partijen die elkaar niet vast zouden lijken te houden.

Lees ook: Ollongren biedt inkijkje: ’functie elders’ voor Omtzigt

Het leidde tot woedende reacties van die partijen en Jorritsma en Ollongren hebben daarom hun conclusies getrokken. Ze stellen dat ’door het naar buiten komen van deze notities ze hun werk niet meer onbevangen en onbevooroordeeld kunnen voortzetten’. Daarom hebben ze Kamervoorzitter Khadija Arib laten weten per direct te stoppen.

De verkenners benadrukken dat de notities niet met de partijen zelf zijn besproken, het zou gaan om ’inventariserende voorbereidingsnotities’ voor de verkenners en ’voorlopige input’ zijn voor de volgende ronde gesprekken die donderdagochtend met Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) gepland stonden. „Deze notities waren geen directe weergave van de reeds gevoerde gesprekken en zijn nog met geen van de onderhandelaars besproken”, laten de verkenners weten.

Door de gesprekken met Rutte en Kaag was vanwege de positieve coronatest van Ollongren al een streep gegaan.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu