Politie Heuvelland waarschuwt voor ‘spoofing’

Print
Politie Heuvelland waarschuwt voor ‘spoofing’

Afbeelding: Getty Images

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Vilt / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen -

Politie Heuvelland waarschuwt burgers voor bankhelpdeskfraude. Volgens de dienders steekt deze vorm van oplichting de laatste tijd in Limburg steeds vaker de kop op.

Het komt volgens de politie regelmatig voor dat mensen worden gebeld door iemand die zich voordoet als helpdeskmedewerker van een bank. Deze probeert slachtoffers ervan te overtuigen dat hun bankrekening is gehackt en het geld uit voorzorg het beste kan worden overgemaakt naar een ‘kluisrekening‘ of ‘veilige rekening’. In sommige gevallen komen de oplichters zelfs aan de deur. Deze vorm van oplichting wordt ook wel ‘spoofing’ genoemd.

Lees ook: Verzekeraars springen in op vraag naar dekking tegen cybercriminaliteit

„Iedereen kan slachtoffer worden van deze vorm van oplichting, maar uit onderzoeken blijkt dat daders zich vooral richten op mensen van vijftig jaar en ouder. De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers”, legt de politiewoordvoerder uit. „Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen.” Denk daarbij aan data van callcenters of informatie die is verkregen door het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.

Voorkomen beter dan genezen

„Laat een ‘bankmedewerker’ nooit geld overmaken naar een andere rekening. Doe dit ook niet zelf als de nepbankmedewerker dat vraagt. De bank zal namelijk nooit vragen dit te doen, adviseert de politie. Wie twijfelt, doet er eveneens goed aan de verbinding te verbreken en zélf contact op te nemen met de bank om te achterhalen of er iets aan de hand is.

Toch slachtoffer van ‘spoofing‘? Dan is aangifte doen een optie. Bel daartoe: 0900-8844.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu