Officiële uitslag verkiezingen vastgesteld: VVD 34 zetels, D66 24 en vier nieuwkomers

Print
Officiële uitslag verkiezingen vastgesteld: VVD 34 zetels, D66 24 en vier nieuwkomers

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De VVD krijgt inderdaad 34 zetels in de nieuwe Tweede Kamer. D66 wordt de tweede partij met 24 zetels.

De Kiesraad heeft vrijdag de officiële uitslag van de verkiezingen van vorige week vastgesteld. Die komt overeen met de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP.

De VVD krijgt één zetel meer dan bij de verkiezingen van 2017. D66 heeft vijf Kamerleden meer dan in de afgelopen vier jaar. De PVV zakt van 20 naar 17 zetels en het CDA gaat van 19 naar 15 zetels. Ook de SP (van 14 naar 9) en GroenLinks (van 14 naar 8) verliezen terrein. De PvdA blijft op 9 zetels staan. Forum voor Democratie stijgt van 2 naar 8 zetels. De Partij voor de Dieren krijgt er een zetel bij en gaat van 5 naar 6 Kamerleden. De ChristenUnie (5), SGP (3) en DENK (3) blijven even groot. 50PLUS houdt van haar 4 zetels er eentje over.

Volt en JA21 komen in de Kamer met drie zetels. BIJ1 en de BoerBurgerBeweging krijgen elk één zetel.

Drie kandidaten dankzij voorkeursstemmen alsnog in de Kamer

Drie mensen komen dankzij voorkeursstemmen in de Tweede Kamer. Ze stonden eigenlijk te laag op de kandidatenlijst en leken dus naast een zetel te grijpen, maar ze blijken zelf genoeg stemmen te hebben gekregen voor een Kamerzetel.

Twee van de drie stonden kandidaat voor GroenLinks. Lisa Westerveld en Kauthar Bouchallikht mogen naar de Kamer. Dat gaat ten koste van Suzanne Kröger en Paul Smeulders. Bij Volt komt niet Ernst Boutkan in de fractie, maar Marieke Koekkoek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee