BP wijst klimaatresolutie Follow This af

Print
BP wijst klimaatresolutie Follow This af

Afbeelding: EPA

Het Britse energieconcern BP adviseert zijn aandeelhouders op 12 mei tegen de klimaatresolutie van Follow This te stemmen.

Het verbond van ‘groene’, activistische aandeelhouders van oliebedrijven probeerde eerder om met BP tot afspraken te komen voor een gezamenlijke klimaatresolutie. Maar de verschillen tussen enerzijds de strategie van BP en anderzijds te klimaatdoelen van Parijs bleken te groot om tot overeenstemming te komen. Om die reden zette Follow This de eigen resolutie op de agenda van de aandeelhoudersvergadering van BP.

Het grootste struikelblok in de onderhandelingen was volgens Follow This het plan van BP om de totale emissies in het lopende decennium nog te verhogen, al wordt wel de winning van olie en gas in die periode teruggeschroefd. Voor Follow This is een verhoging van de uitstoot onbespreekbaar.

Follow This heeft ook klimaatresoluties op de agenda van de aandeelhoudersvergaderingen staan van branchegenoten als Shell, Equinor en Total. Hoewel nog geen meerderheid werd behaald, merkt de activistische aandeelhouder dat het besef bij de energiebedrijven om meer te doen tegen klimaatverandering groeit. Bij Shell steeg het percentage aandeelhouders dat de resolutie steunde van 5,5 procent in 2019 naar 14,4 procent vorig jaar, ondanks de inspanningen die Shell zelf pleegt op het gebied van klimaatdoelen en ondanks Shell’s negatieve stemadvies.

Volgens Follow This is steun voor de resolutie hard nodig, omdat geen van de oliebedrijven momenteel op koers ligt om de doelen van Parijs te halen. „We verwachten dat de steun van institutionele beleggers zal stijgen in 2021. Een voor een zien ze in dat de olieconcerns het Klimaatakkoord van Parijs kunnen maken of breken en dat ze niet uit zichzelf gaan veranderen”, aldus Follow This.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee