Wilders: ‘Omzigt-verklaring is schandalig rookgordijn’

Print
Wilders: ‘Omzigt-verklaring is schandalig rookgordijn’

Afbeelding: De Telegraaf

„Een schandalig rookgordijn”, zo omschrijft PVV-leider Geert Wilders de eerste officiële verklaring over de veelbesproken passage in de formatienotitie over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Vrijdag zijn de nieuwe verkenners Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) voor het eerst officieel ingegaan op de enorme rel. De twee weerspreken in een brief aan de Kamervoorzitter dat ze op basis van een gesprek met voorgangers Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) moeten concluderen dat de positie van Omtzigt door een van de lijsttrekkers ter discussie is gesteld. „De passage berust volgens onze voorgangers op een inventarisatie vanuit meerdere invalshoeken, waaronder berichten in de media.”

Lees ook: Arib vraagt oud-verkenners om tekst en uitleg

Jorritsma en Ollongren komen volgende week naar de Kamer om in een debat tekst en uitleg te geven over verkenningsgate. Dat is volgens Wilders hard nodig na de ’nietszeggende brief’ van de nieuwe verkenners. „Dat wordt een heel stevig debat volgende week”, kondigt hij alvast aan.

Verrast

PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand is verrast door de actie van de twee nieuwe verkenners:. „De Kamer wacht nog op een verslag en verklaring van de oude verkenners. En dan nog een debat”, reageert de partijleider. „Maar nu hebben we dus een brief waarin de nieuwe verkenners vertellen wat oude verkenners hen verteld zouden hebben. Ik ben benieuwd wie bedacht heeft dat dit zou helpen.”

Van Ark en Koolmees lieten na afloop van hun eerste dag als verkenner weten dat ze de gang van zaken rond de notitie betreuren. Ze vinden het aan de oude verkenners om volgende week zelf nader tekst en uitleg te geven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee