Verslaggevers belaagd bij kerkdiensten Urk en Krimpen

Print
Verslaggevers belaagd bij kerkdiensten Urk en Krimpen

Op Urk werd PowNed (links) belaagd, in Krimpen aan de IJssel kreeg een verslaggever van RTV Rijnmond klappen. Afbeelding: ANP

Bij de kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel die zondagochtend ondanks de coronacrisis de deuren weer openden voor alle leden, zijn verslaggevers aangevallen.

In Krimpen aan den IJssel gaf een kerkganger bij de Mieraskerk een verslaggever van RTV Rijnmond een trap en een klap. De politie hield later daarvoor een 43-jarige man uit Krimpen aan. Bij de Sionkerk in Urk reed een auto aan tegen een verslaggever van PowNed. Eerder was hij al geschopt.

Volgens een politiewoordvoerder stond in Krimpen aan den IJssel de verslaggever van RTV Rijnmond iemand te interviewen, toen de kerkganger eraan kwam en de verslaggever een trap en een klap gaf. RTV Rijnmond meldt zelf dat de verslaggever van achteren geduwd en getrapt werd, en in zijn buik werd geschopt. Het voorval staat op camera, aldus de omroep. De Rijnmond-verslaggever doet aangifte.

Het bestuur van de Mieraskerk zou excuses hebben aangeboden aan het slachtoffer, verslaggever Jacco van Giessen, en zou met de dader in gesprek gaan. „Ik accepteer alleen excuses van de dader”, aldus de verslaggever daarover op de site van RTV Rijnmond. In een tweet over de aanhouding van de 43-jarige man schrijft de politie Rotterdam: „Laat journalisten hun werk doen.”

In Urk belaagden twee jongeren een verslaggever en cameraman van PowNed. De verslaggever werd geschopt en geslagen. Volgens een politiewoordvoerder werden de hulpdiensten gewaarschuwd over „wrijving” tussen aanwezige journalisten op straat en voorbijgangers. „We zijn erbij om te zorgen dat de journalisten hun werk kunnen doen”, aldus de politiewoordvoerder.

Dat zondagochtend niet direct is overgegaan tot aanhouding voor het aanrijden van de verslaggever, komt omdat de politie de rust wilde bewaren, aldus de woordvoerder. „Gelukkig is niemand gewond geraakt. Op dat moment was onze prioriteit de-escaleren. Maar als er vervolgstappen nodig zijn, gaan we die zeker nemen.”

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu