Start proces agent die dood George Floyd zou hebben veroorzaakt

Print
Start proces agent die dood George Floyd zou hebben veroorzaakt

Afbeelding: AFP

De inhoudelijke rechtszaak tegen de ex-politieagent Derek Chauvin wegens de dood van arrestant George Floyd begint maandag in Minneapolis met openingspleidooien.

Chauvin hield de zwarte Floyd in mei hardhandig aan waarbij hij minutenlang met zijn knie op de nek van de arrestant duwde. Het leidde tot grote verontwaardiging en protesten en plunderingen in heel de VS.

De doodsoorzaak is omstreden en verdedigers zullen de slechte gezondheid van het slachtoffer en diens drugsgebruik belichten. De aanklagers zullen betogen dat Floyd niet was overleden zonder de brute actie van de agent. Chauvin is in oktober tegen een borgsom van 1 miljoen dollar vrijgelaten.

Hij wordt in drie aanklachten beschuldigd van vormen van doodslag. Er is geen sprake van opzet. De zwaarste aanklacht in het proces heet volgen plaatselijke media in Minnesota „onopzettelijke moord in de tweede graad” en zou daar tien tot vijftien jaar cel voor kunnen krijgen. Als hij schuldig wordt bevonden aan enkel doodslag riskeert hij maximaal vier jaar en negen maanden. Drie collega’s van Chauvin zijn in een aparte rechtszaak aangeklaagd voor de fatale aanhouding van Floyd. Die zaak begint in augustus.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu