Huren verder omhoog, prijsdaling in de grote steden

Print
Huren verder omhoog, prijsdaling in de grote steden

Afbeelding: ANP

Ondanks een prijsdaling in grote steden zijn de huurprijzen het laatste kwartaal van vorig jaar over de gehele linie verder gestegen.

Volgens makelaarsvereniging NVM en vastgoedorganisatie VGM NL is er namelijk nog altijd veel meer vraag dan aanbod op de markt. De prijsafname in sommige delen van het land komt mede door het wegtrekken van expats, waardoor vooral duurdere huurhuizen in prijs daalden.

In de laatste drie maanden van 2020 werden woonhuizen gemiddeld ruim 4 procent duurder, wanneer wordt gekeken naar de prijs per vierkante meter kale huur. De huurprijs voor een appartement steeg door de bank genomen met ruim 7 procent. De gemiddelde verhuurprijs in de vrije sector was 1136 euro per maand.

Expats

In grote steden is juist sprake van een daling van de prijzen door expats die wegtrokken door de virusuitbraak. Het effect daarvan is door de krapte op de markt wel beperkt, constateren de organisaties. Ook lijken steden volgens de makelaars momenteel minder aantrekkelijk dan het platteland, waar meer ruimte is, zowel binnenshuis als buitenshuis. Mensen zijn nu veel op zoek naar veel buitenruimte en een extra kamer in verband met thuiswerken.

De NVM en VGM NL bekeken ook de gevolgen van de virusuitbraak sinds maart 2020. De verenigingen concluderen dat de behoefte aan huurhuizen tussen de 700 en de 1000 euro, het zogenoemde middensegment, groot is, maar dat het aanbod zorgwekkend daalt. Dat komt mede door de stijgende prijzen van koopwoningen, waardoor meer mensen een huis in het middensegment zoeken.

Nieuwbouw

De nieuwbouwhuurwoningen die worden opgeleverd maken volgens de organisaties nog weinig verschil. Bijbouwen van middenhuurwoningen in stedelijke gebieden is moeilijk vanwege de hoge grond- en bouwprijzen. Vanwege een wettelijke beperking van de huurprijsstijging is het daarnaast voor investeerders minder aantrekkelijk om geld te steken in dit soort huizen.

Meer organisaties houden cijfers bij over de huurmarkt. Woonplatform Pararius, dat vooral veel huurwoningen in steden aanbiedt, meldde eerder dit jaar dat de huurprijzen in de vrije sector al een tijdje een daling laten zien. Volgens Pararius was dit mede het gevolg van particuliere beleggers. Veel particuliere beleggers, die door te investeren het aanbod kunnen vergroten, sloegen eind vorig jaar toe op de woningmarkt omdat zij sinds dit jaar een hogere overdrachtsbelasting moeten betalen. Als het aanbod toeneemt, kunnen de huurprijzen gaan dalen.