Excuses oud-verkenners: wijzelf verantwoordelijk voor notitie

Print
Excuses oud-verkenners: wijzelf verantwoordelijk voor notitie

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma hebben hun excuses aangeboden aan de Tweede Kamer voor de inhoud van de omstreden verkenningsmemo, die te zien was in een ANP-foto.

De politici nemen zelf de schuld op zich voor de notitie, waarin ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wordt genoemd. „Er zijn slechts twee mensen verantwoordelijk voor het bestaan en de inhoud van het memo en dat zijn wij, ondertekenaars van deze brief.”

Lees ook: Haagse politieke thriller krijgt deze week zijn vervolg

De twee zeggen „in alle deemoed” bereid te zijn om in debat met de Tweede Kamer „nadere inlichtingen” te geven. Voor woensdag staat een debat in de Kamer over de geklapte verkenning gepland.

Omtzigt

Bij de naam Omtzigt stonden de woorden „functie elders”. Dat wekte bij velen de indruk dat er werd geprobeerd van een uitgesproken volksvertegenwoordiger, die deze maand met veel stemmen werd herkozen, af te komen.

„We willen hier heel duidelijk over zijn: dit had niet mogen gebeuren”, schrijven de twee ex-verkenners. „Dit had niet mogen gebeuren omdat de heer Omtzigt een gekozen volksvertegenwoordiger is. Dit had niet mogen gebeuren omdat het vanzelfsprekend niet aan verkenners is zich te bemoeien met mogelijke personele aangelegenheden.” Ze noemen hun eigen optreden „zeer ongepast”.

Memo

Jorritsma en Ollongren zeggen dat geen van de fractievoorzitters die ze spraken Omtzigt heeft genoemd. Ook de „onderhandelingsstijl” van CDA-voorman Wopke Hoekstra, een andere gewraakte zin in het document, kwam niet ter sprake, schrijven de twee.

Wat uit de brief niet duidelijk wordt, is hoe de passages die zoveel stof deden opwaaien er dan wél in belandden. Wiens idee het was om deze zaken op te schrijven, of op basis van welke informatie, schrijven de ex-verkenners niet.

Dat Ollongren het memo liet zien bij het verlaten van het Binnenhof, nadat ze positief was getest op corona, „berokkende schade aan het formatieproces en tevens aan (leden van) het CDA. Wij betreuren dat zeer”. Voor al deze fouten bieden de verkenners „uw Kamer onze diepgevoelde excuses aan”.

Tamara van Ark van de VVD en Wouter Koolmees van D66 volgden de twee op als verkenners. Zij stelden vorige week dat de passage „volgens onze voorgangers berust op een inventarisatie vanuit meerdere invalshoeken, waaronder berichten in de media”. Daarvan komen Jorritsma en Ollongren nu alweer terug. „Evenmin zijn de media indirect verantwoordelijk voor de woorden ‘functie elders’ over de heer Omtzigt - deze eerder onbedoeld gewekte suggestie nemen wij graag weg”, aldus de ex-verkenners.

Oppositie ontevreden over brief van Ollongren en Jorritsma

Oppositiepartijen zijn niet tevreden over de brief die oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma maandag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Zij gaan daarin diep door het stof voor een memo die vorige week per ongeluk publiek werd toen Ollongren het Binnenhof verliet.

„Dit nieuwe briefje is volstrekt onvoldoende”, aldus Lilian Marijnissen van de SP. „De belangrijke vraag waarom er over een individueel Kamerlid wordt gesproken tijdens de verkenning blijft onbeantwoord.” In de memo stond de opmerking ‘functie elders’ met de naam van het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Ook Lilianne Ploumen van de PvdA is niet te spreken over de brief. „Deze uitleg is onvoldoende. De onderste steen moet boven om het vertrouwen in de formatie te herstellen, daarvoor is een Kamerdebat nodig”, laat ze weten. De Tweede Kamer debatteert waarschijnlijk woensdag over de kwestie.

De brief van de voormalige verkenners laat volgens fractieleider Jesse Klaver van GroenLinks „belangrijke vragen onbeantwoord”. Daarom is een debat woensdag nodig, aldus Klaver.

Voor Geert Wilders (PVV) kan Ollongren niet langer demissionair minister van Binnenlandse Zaken blijven. „Nou of dat nou de waarheid is of niet dan is het nu dus wel meteen exit Ollongren want ik wil geen minister van BZK die verantwoordelijk is voor een notitie met daarin „positie Omzigt, functie elders””, twitterde Wilders.

De beide oud-verkenners nemen in de brief alle schuld op zich en bieden de Kamer „diepgevoelde excuses” aan. Ze noemen het verder „zeer ongepast” dat ze over personele aangelegenheden wilden spreken.