Het is weer tijd voor asperges en daslook! Gooi niks weg, want deze soep maak je van de schillen

Print
Het is weer tijd voor asperges en daslook! Gooi niks weg, want deze soep maak je van de schillen

Afbeelding: Studio Philippi

De seizoenen van daslook en asperges lopen nagenoeg parallel. Zodra de eerste asperges worden gestoken, duikt ook daslook overal op.

Nu de lente is begonnen, is er geen ontkomen meer aan daslook. In parken en tuinen groeit het in enorme hoeveelheden bij elkaar. Je herkent daslook aan de langwerpige groene blaadjes. Bij twijfel kun je even zacht in de blaadjes knijpen en komt het uitgesproken lookaroma je meteen tegemoet. Verrassend genoeg laat de subtiele asperge zich geweldig combineren met het uitgesproken lookaroma. Moeder Natuur heeft niet voor niks voor deze voorjaarstoppers hetzelfde seizoen bedacht.

Witte asperges met daslookboter. Tagliatelle of risotto met witte asperges en daslookpesto: de inzetbaarheid is legio. Wij combineren ze vandaag in een traditionele aspergesoep, gemaakt van de schillen van witte asperges. Staan er witte asperges op het menu? Gooi de schillen niet weg, maar bewaar ze in de koelkast. Laat de soep het liefst nog een dag staan, want dan is ze nóg lekkerder.

Aspergesoep met daslook

Bereidingsduur: 30 minuten voorbereiden en afkoelen, 15 minuten bereiden

Voor 4 personen

Ingrediënten

schillen van 1 kilo witte asperges

200 gram groene asperges

1 sjalot

25 gram roomboter

25 gram bloem

100 ml droge witte wijn

1 groentebouillontablet

100 ml slagroom

handvol daslook

- staafmixer

Bereiding

1. Doe de schillen met zoveel water dat ze net onderstaan in een pan; druk ze iets aan. Breng aan de kook en kook de schillen 20 minuten. De schillen zullen iets verkleuren en ook de bouillon kleuren, dit is niet erg.

2. Snijd het houtachtige uiteinde van de groene asperges. Snijd ze in schuine stukjes van 1 cm. Kook de groene asperges in 5-6 minuten gaar. Giet ze af en laat goed uitlekken.

3. Pureer de bouillon met de aspergeschillen met de staafmixer, zodat alle sappen vrijkomen. Zeef de aspergebouillon en gooi de gepureerde schillen van de zeef weg. Meet voor deze soep 600 ml aspergebouillon af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

4. Snipper de sjalot heel fijn. Smelt in een (soep)pan de boter. Fruit de sjalot 1 minuut. Voeg de bloem toe en bak 1 minuut mee; laat de bloem niet kleuren!

5. Voeg al roerende met een garde de wijn en de aspergebouillon langzaam toe. Blijf kloppen tot een gladde en gebonden soep ontstaat.

6. Verkruimel het bouillontablet boven de soep. Kook de soep nog 5-6 minuten zachtjes. Hak intussen de daslook fijn. Voeg de slagroom met de groene asperges en de daslook toe aan de soep. Breng de aspergesoep op smaak met peper en eventueel wat zout.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen