Voordelig je tuin vergroenen in de regio Maastricht en Heuvelland

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. De Limburgse gemeenten van de regio Maastricht en Heuvelland, Waterschap Limburg (WL) en Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) nemen al maatregelen om wateroverlast, droogte en hittestress te voorkomen en de kwaliteit van water te bewaken. Deze maatregelen zijn helaas niet genoeg om het waterprobleem blijvend op te lossen. Daarom worden inwoners van Zuid-Limburg opgeroepen om mee te helpen door in de tuin regenwater op te vangen waar het valt en steen te vervangen door groen. Om de Zuid-Limburgers op weg te helpen, bieden de gemeenten subsidie bij het afkoppelen van de regenpijp en worden er 100 Tuiny Forest bloeipakketten van 6m2 met 50% korting beschikbaar gesteld. Zodat we, ook in de toekomst, blijven genieten van “wie sjoën greun os Limburg is”.

Waterklaar

Tuiny Forest, een inheems bos op tuinformaat, voegt kleur, geur en leven toe aan de tuin. Het draagt bij aan verkoeling tijdens hete zomers, voorkomt uitdroging van de grond en gaat wateroverlast tegen bij flinke regenval. Het kant-en-klaar bloeipakket met een afgewogen samenstelling van inheemse planten is ook nog eens goed voor bijen, vlinders, vogels én jezelf! Daarom bieden de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul 50% korting op 100 Tuiny Forest bloeipakketten van 6m2. Via de website www.waterklaar.nl/vergroenen kun je als inwoner van één van de zes gemeenten van de regio Maastricht en Heuvelland je eigen Tuiny Forest bloeipakket bestellen.

Maak je tuin Waterklaar

Ook afkoppelen maakt jouw tuin Waterklaar. Als de regenpijp wordt afgekoppeld van het riool vang je regenwater op in eigen tuin. In een groene tuin kan regenwater beter in de grond wegzakken dan in een betegelde tuin. Het water hoeft op deze manier niet afgevoerd te worden via het riool en wateroverlast wordt voorkomen bij hevige regenbuien. Maak gebruik van de subsidieregeling voor het afkoppelen van de regenpijp en het opvangen van regenwater in de tuin. Bekijk welke regeling per gemeente geldt via: www.waterklaar.nl/vergroenen.

Minder hitte

Een groene tuin is ook nog eens koeler en aangenamer in hete periodes. Bomen en planten bieden schaduw en verkoeling in je tuin door verdamping. Tegels en bebouwing daarentegen houden juist warmte vast. Tijdens een hete zomerdag kan het in stedelijk gebied daardoor wel 8 graden warmer worden. Raadpleeg eens de klimaatkaart op www.waterklaar.nl/klimaatkaart om te zien hoe het zit met wateroverlast, droogte en hittestress in jouw omgeving.


Een tuin vol leven

Een groene tuin is niet alleen beter voor het klimaat. Een groene tuin draagt ook bij aan de biodiversiteit: dieren, vogels en insecten profiteren ervan. Zij vinden in een groene tuin voedsel en schuilplaatsen. Bovendien zorgt biodiversiteit voor schone lucht en een gezonde bodem. Hoe je je tuin inricht bepaalt hoe divers hij gaat zijn. Met een Tuiny Forest pakket tover jij je tuin of balkon om tot een groen paradijs voor bijen, vlinders en vogels.

Groen maakt gelukkig

Tot slot heeft een groene leefomgeving ook nog een positieve impact op je gezondheid. Tuinieren houdt je bovenal fit. Maar wist je ook dat je je gezonder gaat voelen als je in een groene leefomgeving leeft? Onderzoek wijst uit dat mensen die in een groene buurt wonen en veel buiten zijn zich vaker gezonder voelen en minder vaak ziek zijn.

Handen uit de mouwen

Samen kunnen we de prachtige groene omgeving van de regio Maastricht en Heuvelland nog fijner maken om te wonen. Door het opvangen van regenwater in je tuin, steen te vervangen door groen en kleur, geur en leven aan je tuin toe te voegen, help je wateroverlast te voorkomen en draag je bij aan de biodiversiteit in jouw omgeving. Maak gebruik van de subsidieregeling voor het afkoppelen van de regenpijp of bestel een Tuiny Forest bloeipakket. Ga aan de slag! Meer informatie vind je op www.waterklaar.nl/vergroenen.