AstraZeneca-vaccin krijgt nieuwe naam

Print
AstraZeneca-vaccin krijgt nieuwe naam

Afbeelding: ANP/HH

Het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heet voortaan Vaxzevria. Dat meldt het Zweedse geneesmiddelenagentschap op basis van gegevens van het Europese geneesmiddelenbureau EMA.

Op 25 maart keurde het EMA de naamsverandering van het AstraZeneca-vaccin goed. Voortaan gaat het vaccin dus door het leven als Vaxzevria en dat gaat onder meer gepaard met een nieuwe verpakking. Het gaat enkel om een naamsverandering, het vaccin zelf blijft hetzelfde.

Lees ook: Nieuwe vaccins volop in ontwikkeling: deze vier zijn veelbelovend

Verontrustende verhalen over trombose en een tekort aan bloedplaatjes zorgden er eerder voor dat onder meer Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland en ook Nederland half maart besloten om tijdelijk te stoppen met het middel. Maar het stoppen uit angst voor grootschalige, heftige bijwerking, was onnodig. Volgens Emer Cooke, directeur van de EMA, wegen ’de voordelen op tegen de nadelen’. „Het is veilig en effectief. Dat is de wetenschappelijke conclusie.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee