AstraZeneca-vaccin krijgt nieuwe naam

 © ANP/HH

Redactie

Het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heet voortaan Vaxzevria. Dat meldt het Zweedse geneesmiddelenagentschap op basis van gegevens van het Europese geneesmiddelenbureau EMA.

Op 25 maart keurde het EMA de naamsverandering van het AstraZeneca-vaccin goed. Voortaan gaat het vaccin dus door het leven als Vaxzevria en dat gaat onder meer gepaard met een nieuwe verpakking. Het gaat enkel om een naamsverandering, het vaccin zelf blijft hetzelfde.

Lees ook: Nieuwe vaccins volop in ontwikkeling: deze vier zijn veelbelovend

Verontrustende verhalen over trombose en een tekort aan bloedplaatjes zorgden er eerder voor dat onder meer Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland en ook Nederland half maart besloten om tijdelijk te stoppen met het middel. Maar het stoppen uit angst voor grootschalige, heftige bijwerking, was onnodig. Volgens Emer Cooke, directeur van de EMA, wegen ’de voordelen op tegen de nadelen’. „Het is veilig en effectief. Dat is de wetenschappelijke conclusie.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal