Column: Stratego spelen is net als politiek bedrijven

Print
Column: Stratego spelen is net als politiek bedrijven

John Verstraelen is journalist van De Limburger.

Omdat de avondklok alweer tikte besloten we een ouderwets bordspel van de zolder te halen. Stratego, het spel om de macht tussen twee legers.

Omdat het alweer lang geleden was hebben we nog even snel de spelregels doorgenomen en op Wikipedia verder gelezen hoe het ook alweer zit.

Stratego spelen is net als politiek bedrijven. Lees maar eens mee. Over de spion bijvoorbeeld. ‘Als de spion het hoogste stuk aanvalt (de maarschalk), dan wordt de maarschalk verslagen. Valt de maarschalk echter de spion aan, dan verdwijnt de spion van het bord’. En: ‘De spion kan als enige de maarschalk slaan, maar is als laagste rang erg kwetsbaar’.

Goh, ik vervang in gedachten spion door Pieter Omtzigt en maarschalk door Mark Rutte of Sigrid Kaag. En zie, zo werkt de strijd om de eindoverwinning dus blijkbaar ook in Den Haag.

En hoe zit het met de verkenners uit de Stratego-doos. Wat is hun rol? ‘Verkenners dienen vooral om de rang van vijandelijke stukken te onthullen’. Kijk, daar is de link met Kajsa Ollongron. Die aantekeningen onder haar arm met daarop ‘positie Omtzigt, functie elders’ was helemaal geen blunder maar een strategische meesterzet!