Smartphonemaker Xiaomi gaat elektrische auto’s maken

 © Getty Images

ANP

De Chinese smartphonemaker Xiaomi gaat elektrische auto’s maken.

Daar steekt het bedrijf, dat ook andere elektronica produceert, de komende tien jaar ongeveer 8,5 miljard euro in. In eerste instantie krijgt een losstaande divisie ongeveer 1,2 miljard euro voor de ontwikkeling van ‘slimme voertuigen’, liet het bedrijf weten in documenten die bij de beurs werden ingediend.

Vorige week lekte al uit dat Xiaomi interesse zou hebben in het maken van elektrische auto’s, waarna de prijs van het aandeel Xiaomi flink steeg. Xiaomi lijkt zijn Amerikaanse branchegenoot Apple te volgen, die ook zou werken aan een zelfrijdende elektrische auto. Ook telecomconcern en smartphonemaker Huawei zou de markt voor elektrische auto’s willen betreden.

Die bedrijven rekenen erop dat auto’s steeds meer verbonden worden met elkaar en andere zaken zoals verkeerslichten, en steeds autonomer zullen gaan rijden. Daardoor zien de techbedrijven kansen om de strijd met bestaande autofabrikanten aan te gaan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal