UEFA praat over publiek en vijf wissels op EK voetbal

Print
UEFA praat over publiek en vijf wissels op EK voetbal

Mogelijk dat er op het EK komende zomer vijf keer per team mag worden gewisseld. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA praat woensdag over het voorstel om vijf wissels toe te staan op het EK van komende zomer. In heel wat nationale competities en ook in de Europese bekertoernooien wordt al gebruikgemaakt van de mogelijkheid om vijf in plaats van drie keer per wedstrijd te wisselen.

De internationale spelregelcommissie IFAB besloot vorig jaar om die optie toe te staan, zodat de spelers iets meer rust kunnen krijgen in een jaar waarin de speelkalender door de coronacrisis nog voller en compacter is geworden. Deze optie geldt tot en met komende zomer. De UEFA moet beslissen of hier bij het EK ook gebruik van wordt gemaakt.

Supporters

Op de agenda voor de bestuursvergadering van woensdag staat ook het toelaten van supporters bij Europese wedstrijden. Volgens de UEFA gaat het om een „herziening van het besluit van 1 oktober 2020”. Toen besloot de UEFA een beperkt aantal toeschouwers (maximaal 30 procent van de stadioncapaciteit) toe te staan bij duels in de Champions League, Europa League en de Nations League.

De twaalf gastlanden van het EK, waaronder Nederland met de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam, moeten de UEFA uiterlijk volgende week woensdag laten weten hoeveel toeschouwers ze denken te kunnen ontvangen. De Europese bond wil de garantie hebben dat komende zomer fans welkom zijn in de stadions, anders dreigt het gastland de organisatie kwijt te raken.

Luister ook naar de Voetbalpodcast van De Limburger:

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu