Ministerie: geen reden AstraZeneca alleen aan 60-plussers te geven

Print
Ministerie: geen reden AstraZeneca alleen aan 60-plussers te geven

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

In Nederland blijven ook mensen jonger dan 60 jaar ingeënt worden met het vaccin van AstraZeneca. Er is geen reden om alleen mensen boven de 60 jaar dit vaccin te geven, stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) desgevraagd.

Duitsland heeft wel besloten deze vaccins vanaf woensdag alleen voor 60-plussers te gebruiken. Dat gebeurt vanwege „zeldzame, maar zeer ernstige bijwerkingen” die kunnen optreden, zoals bloedstolsels in het hoofd. Die traden vooral op bij vrouwen onder de 55 jaar. Voor mensen onder de 60 jaar kan inenting met AstraZeneca alleen nog als een arts dat voor een betrokkene specifiek goedkeurt.

Lees ook: AstraZeneca-vaccin krijgt nieuwe naam

De Duitse autoriteiten volgen hiermee een advies van de Duitse vaccinatiecommissie. De afgelopen tijd hadden landen, waaronder Nederland, uit voorzorg al een algehele pauze ingelast met deze inentingen. In Nederland en de meeste andere gestopte landen, is de vaccinatie met AstraZeneca onlangs hervat.

VWS stelt dinsdagavond te varen op de deskundigen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Zij zeggen dat het vaccin veilig is. Sindsdien zijn er geen nieuwe ontwikkelingen, aldus een woordvoerder van het ministerie. Zorgminister Hugo de Jonge kondigde vorige week aan dat er „de komende tijd extra wordt ingezet op goede voorlichting” over het Brits-Zweedse vaccin.

Duitsland beperkt AstraZeneca-vaccinaties: alleen nog 60-plussers

Duitsland beperkt het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tot 60-plussers. De Duitse autoriteiten hebben dit besloten in een spoedberaad na een gelijkluidend advies van de Duitse vaccinatiecommissie. Onder de 60 jaar kan het alleen nog als een arts dat specifiek goedkeurt en na een persoonlijke analyse van de risico’s.

Duitse media spreken over een ramp voor het vertrouwen in het Brits-Zweedse middel. Het gebruik was al onderbroken geweest na meldingen over gezondheidsproblemen en sterfgevallen na een AstraZeneca-vaccinatie. En eerder was toediening alleen aangeraden voor personen van 18 tot 64 jaar. Door de beperking dreigt ook vertraging van de Duitse vaccinatiecampagne.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel erkende dat door het besluit de onzekerheid bij de bevolking over AstraZeneca kan groeien. Op een persconferentie zei de 66-jarige regeringsleider open te staan voor een prik van het Brits-Zweedse bedrijf: „Ik heb gezegd dat wanneer ik aan de beurt ben, ik me zal laten vaccineren, ook met AstraZeneca.”

De nationale minister van Volksgezondheid besloot samen met de collega’s uit de deelstaten tot de nieuwe richtlijn, die woensdag ingaat. Het beleid werd aangepast na „zeldzame, maar zeer ernstige bijwerkingen”, zoals bloedstolsels in het hoofd. Die traden vooral op bij vrouwen onder de 55 jaar. Sommige regio’s en steden hadden het gebruik van AstraZeneca voor mensen onder de 60 al gestopt.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu