Ministerie gaat meer doen tegen spookrijden naar aanleiding van dodelijk ongeluk bij Roertunnel

Print
Ministerie gaat meer doen tegen spookrijden naar aanleiding van dodelijk ongeluk bij Roertunnel

Afbeelding: John Peters

/ Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat stappen nemen in de hoop dat spookrijden minder vaak voorkomt.

Zo worden onder meer onoverzichtelijke op- en afritten aangepast. Ook komt er een proef om bestuurders sneller te waarschuwen voor spookrijders. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze daarmee aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) opvolgt. Die kwam eerder met een advies hiertoe, na een ongeluk bij de Roertunnel in Roermond in 2017.

Lees ook: Onderzoeksraad na dodelijk ongeval Roertunnel: ook bloed- en urineonderzoek bij overleden veroorzakers

Daarbij kwamen de 22-jarige Tilburgse Dominique Lousberg en een 26-jarige man uit Polen om het leven, nadat de man op de verkeerde weghelft reed en frontaal op de vrouw was gebotst. De man had zich waarschijnlijk vergist vanwege een onoverzichtelijke afrit, aldus de OVV vorig jaar. De man reed 10 kilometer lang op de verkeerde weghelft voordat het misging. Een waarschuwing over de spookrijder liep vertraging op omdat die in Helmond binnenkwam terwijl de tunnelbediening zich in Roermond bevond.

Aanbevelingen

De Raad adviseerde meer samenwerking tussen instanties, zoals Rijkswaterstaat en justitie, en meer bevoegdheden voor onderzoek. Vrijwel alle aanbevelingen worden opgevolgd, maar niet allemaal. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) ziet het niet zitten om ook nog bloedonderzoek naar alcohol of drugs te doen als de verdachte al is overleden. Dit soort „indringende” onderzoeken gebeuren voor opsporing, aldus de minister.

Lees ook: Dominique (22) vond plotselinge dood, maar onduidelijk blijft of noodlottig ongeval in Roermond voorkomen had kunnen worden

Mogelijk kunnen dit soort onderzoeken toch als de data anoniem worden opgeslagen. Zo komt er toch een completer beeld over hoe spookrijden ontstaat, aldus Van Nieuwenhuizen. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel daartoe.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu