Burgernet vraagt Limburgers om gouden tip

Print
Burgernet vraagt Limburgers om gouden tip

Gijs van der Zanden - Vader van vermist kind

Hoe meer ogen die meekijken, des te groter de kans dat een vermiste persoon wordt gevonden of een overvaller bij de kraag wordt gegrepen. Dát is de kracht van Burgernet. Zo’n 167.000 Limburgers zoeken inmiddels met de politie mee, maar dat aantal is nog niet hoog genoeg. “Ieder paar ogen kan beslissend zijn.”

Zondagmiddag, half één. Gijs van der Zanden is met zijn gezin in de bossen bij Stramproy als zijn zoontje vraagt of hij een stukje mag fietsen. Dat mag, maar alleen als hij binnen een halfuurtje terug is.

De klok slaat één uur. Het zoontje is er niet. Van der Zanden en zijn vrouw zoeken en roepen zijn naam, maar zien of horen niets. Ze bellen de politie en vragen of ze misschien een melding hebben ontvangen van een vermist of verdwaald jongetje, maar de centralist zegt van niet. Van der Zanden krijgt de vraag of hij toestemming wil geven voor het starten van een Burgernetactie. Die geeft hij. In een straal van 8 kilometer wordt vervolgens het volgende bericht naar de Burgernetdeelnemers in zijn omgeving verstuurd: We zijn in de omgeving van de Telheidestraat in Weert op zoek naar een 7-jarige jongen op een blauwe Batavus fiets. Hij is 133 cm groot en heeft blond haar. De jongen draagt een blauwe jas, een spijkerbroek en heeft een zwarte sporttas mee.

“Vanaf dat moment ging het heel snel”, vertelt Van der Zanden. “Ik hoorde de notificaties om mij heen afgaan, zag de mensen naar hun telefoons grijpen en actief om zich heen kijken.”

Een kwartier later komt er bij de centralist een melding binnen: een Burgernetdeelnemer heeft een jongen gezien die voldoet aan het signalement. Vijf minuten later ontvangt Van der Zanden het verlossende bericht: zijn zoon is gevonden. “Hij was verdwaald en had de pijlen van een fietstocht gevolgd. Ze hebben hem uiteindelijk zeven kilometer verderop gevonden”, vertelt hij. “Ik ben ontzettend dankbaar voor de Burgernetactie, want zonder die melding was mijn zoontje nooit zo snel teruggevonden.”

Gouden tip

Wie de Burgernetapp downloadt, ziet meldingen zoals die in het geval van Van der Zanden en zijn zoontje regelmatig voorbijkomen. In een groot deel van de Burgernetacties leveren burgers een belangrijke bijdrage aan een positieve afloop. Ze hebben iemand gezien die voldeed aan het signalement van de vermiste persoon, hebben een verdacht voertuig voorbij zien rijden of weten welke kant de overvaller opliep. “De politiecapaciteit is beperkt, dus is iedere hulp welkom”, vertelt Van der Zanden. “Zes ogen of duizend ogen die meekijken—dat is écht een wereld van verschil.”

De Burgernetapp wordt maandelijks zo’n 1.400 keer gedownload. De originele sms-dienst groeit ook nog altijd: Limburg telt momenteel 167.000 unieke deelnemers per sms of spraak, ongeveer 15 procent van de Limburgse bevolking. “Dat aantal mag hoger. Het is een utopie om te denken dat er ooit 100 procent dekking zal zijn, maar we spreken wel de ambitie uit om te groeien naar 25 procent. Dat moet haalbaar zijn. Burgernet werkt op dit moment goed, maar we willen dat het nóg beter gaat functioneren”, vertelt Jo de Bie, relatiebeheer Burgernet Limburg. “Want hoe meer ogen die meekijken en meezoeken, des te groter de kans op een positieve uitkomst.”

Samenwerking

Ieder paar ogen kan beslissend zijn, weet Van der Zanden uit eigen ervaring. “De politie hoeft maar één goede melding te ontvangen, maar de kans op die ene melding wordt wel vele malen groter zodra je meer deelnemers hebt. We zeggen ook niet dat mensen zelf achter de boeven moeten gaan aanrennen, maar we willen hen wel vragen of ze iets hebben gezien en of ze hun ogen en oren willen openhouden.”
“We doen dit vooral voor elkaar”, voegt De Bie toe. “De centralist start weliswaar de Burgernetactie, maar het zijn de burgers die gezamenlijk naar een positieve uitkomst toewerken. Dát is de kracht van Burgernet: samenwerken áán en vóór onze veiligheid. Iedereen wil geholpen worden zodra het zijn of haar kind of ouder betreft—dat verwacht een andere burger ook. Hoe meer deelnemers van Burgernet, des te beter het totale systeem functioneert.”
“Mensen willen elkaar ontzettend graag helpen. We leven misschien in tijden van polarisatie, maar we kunnen samen de prachtigste dingen realiseren”, vult Van der Zanden aan. “Veiligheid is geen taak van de politie of de overheid, maar een taak van ons allemaal.”

Het zal u maar overkomen.

Download hier de app voor iphone of android