Dubbele ramp treft Brunssum en Heerlerheide in de zomer van 1928

Print
Dubbele ramp treft Brunssum en Heerlerheide in de zomer van 1928

De begrafenisstoet van de omgekomen Brunssumse mijnwerkers. Afbeelding: archief Martin van der Weerden

Brunssum / Heerlen / Hoensbroek -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Deze week gaat het over het rampjaar 1928.

Op vrijdag 13 juli 1928 werd de Mijnstreek hard getroffen door de ramp bij Staatsmijn Hendrik in Brunssum. Enkele weken later stortte in Heerlerheide een vliegtuig neer met meervoudige dodelijke afloop.

Veiligheidsvoorschriften

De gebeurtenissen in 1928 te Brunssum laten op schrijnende wijze het belang zien van het stipt volgen van de veiligheidsvoorschriften. Toen gebeurde namelijk waar elke mijnwerker als de dood voor is. Diep in de mijn keek een koempel met zijn ‘veiligheidslamp’ of er mijngas aanwezig was. De kleur van de vlam in de lamp verandert als er mijngas aanwezig is. De voorschriften zeiden dat na het meten van mijngas, de vlam zo klein mogelijk gedraaid moet worden. Om nooit opgehelderde redenen deed de mijnwerker dat ditmaal niet.

Een onverwachte snelle beweging, bijvoorbeeld een sprong ergens vanaf, kan de oorzaak zijn. Vanwege de hoge concentratie mijngas waren de gevolgen desastreus. Omdat het ongeluk plaats vond op vrijdag de dertiende en er ook dertien slachtoffers te betreuren vielen, zou dit het werk van de duivel zijn. Later pas vond een reconstructie van de feitelijke gang van zaken plaats. In 1947 zou Staatsmijn Hendrik door een tweede ramp getroffen worden, met wederom dertien dodelijke slachtoffers.

Landelijk nieuws

Slechts enkele weken na de mijnramp van 1928 vond op 12 augustus in Heerlerheide aan de Schelsberg, tegenover de mijnwerkerswijk Beersdal, tijdens een vliegdemonstratie een ernstig ongeluk plaats. Politiecommissaris Erkens schreef: „De machine maakte plotseling eene zoodanige zwenking naar rechts, daarbij sterk dalende, dat zij neerstortte en in haar val een drietal personen doodde”. In het ziekenhuis stierven daarna nog twee personen aan hun verwondingen. Onder de slachtoffers bevond zich de mijnwerker A. Roseboom. De piloot overleefde, maar werd in afwachting van nader onderzoek in hechtenis genomen.

Na Brunssum haalde ook Heerlen het landelijke nieuws.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee