NVWA: kwart van onderzochte kinderbedjes zeer onveilig

 © Getty Images

Bij vijf van de twintig kinderbedjes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar onderzocht, is sprake van een ernstig veiligheidsrisico.

RedactieBron: ANP

De tekortkomingen die werden geconstateerd leveren een reële kans op beknelling van ledematen, hoofdletsel of verstikkingsgevaar, aldus de organisatie. De NVWA adviseert mensen deze kinderbedjes niet te gebruiken voor kinderen tot 4 jaar.

Bij drie andere kinderbedjes werden minder risicovolle tekortkomingen geconstateerd. De verkoop van alle acht kinderbedjes is verboden. Op de website van de NVWA staat een overzicht met foto’s van de onderzochte kinderbedjes. Op de website veiligheid.nl kunnen ouders en verzorgers lezen waar ze op kunnen letten bij de aankoop van een kinderbed.

Boete

Kinderbedden die niet voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen veroorzaken risico’s. De kinderbedjes zijn onder andere onderzocht op stabiliteit, openingen en afstanden tussen onderdelen, afstanden tussen bedbodem en opstaande zijden en de bevestiging en sterkte van de bedbodem.

Volgens de NVWA bestaat bij bepaalde afmetingen van onderdelen van bedjes het gevaar dat ledematen of het hoofdje bekneld kunnen raken. Ook kan een bedje kantelen als het niet stabiel genoeg is, waardoor een kind op de grond kan vallen.

De bedrijven die gevaarlijke bedjes verkopen, hebben een boete gekregen. Zij moeten hun klanten en afnemers wijzen op het gevaar en deze kinderbedjes terugroepen. De NVWA gaat dit jaar vervolgonderzoek doen naar de veiligheid van kinderbedden op de Nederlandse markt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal