Fotoboek ‘Geleen zoals het vroeger was’ deel 3 verschijnt

Print
Fotoboek ‘Geleen zoals het vroeger was’ deel 3 verschijnt

Boer ploegt op het Valderensveld. Afbeelding: Archief Heemkundevereniging Geleen

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Een treffend voorbeeld van de verdringing van de agrarische leefomgeving: een boer ploegt in het Valderensveld zijn akkerland met het imposante mijnbedrijf als achtergrond. Hier zou later het industriepark Krawinkel verrijzen.

In het Geleense bevolkingsregister van het jaar 1900 zijn circa 270 boerenbedrijven genoemd. Inclusief de eigenaar en zijn meewerkende familieleden, knechten en dienstmeiden vormden zij de broodwinning voor zo’n 600 mensen op een bevolkingsaantal van ruim 2000. In het register van 1917 was dit aantal, ondanks dat de aanleg van de mijn pas twee jaar eerder was begonnen, al gegroeid tot pakweg 120. Opvallend is dat het beroep van veel kostwinners naderhand is doorgestreept en veranderd in ‘mijnwerker’. Dit geeft blijk van de grote aantrekkingskracht die de mijn toen had op vooral de jongere mannen. Na de officiële opening van de mijn in 1926 en later van haar nevenbedrijven zouden steeds meer Geleners hier werkzaam zijn, tezamen met veel andere arbeiders die van heinde en ver kwamen om hier hun bestaan op te bouwen.

Fotoboek

Dit is een van de foto’s uit het wordt het derde en laatste deel van het veelgevraagde fotoboek Geleen zoals het vroeger was dat op 5 juni wordt gepresenteerd. De uitgave wordt verzorgd door Heemkundevereniging Geleen en Schug. Het omvat meer dan 300 foto’s. Ook in deze uitgave is weer een keuze gemaakt uit bijzonder beeldmateriaal.

Alle wijken van Geleen komen aan bod, maar je treft er ook afbeeldingen aan van personen, families en verenigingen. Het boek omvat 144 pagina’s met meer dan 300 foto’s, waarvan een groot deel niet eerder gepubliceerd is. Om de geschiedenis van een foto of de plaats waar deze gemaakt is beter te belichten, is deze voorzien van een uitgebreide begeleidende tekst.

Deze vorm van publiceren van foto’s wordt wel voortgezet in ons tijdschrift voor de leden van de vereniging en dat drie keer per jaar verschijnt.

Het boek kost bij voorintekening tot 15 mei 17,95 euro. Daarna wordt de verkoopprijs 19,95 euro. Intekenen kan via de website van Heemkundevereniging Geleen, www.heemkunde-geleen.nl of door een mail te sturen naar fotoboek@heemkunde-geleen.nl.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee