Aandeelhouders Funda spannen zaak aan tegen NVM

 © ANP

ANP

Een groep certificaathouders van huizenwebsite Funda start bij de Ondernemingskamer een procedure tegen makelaarsvereniging NVM.

Volgens de groep handelt de NVM, dat een meerderheidsbelang heeft in Funda, in strijd met het belang van de huizenwebsite en streeft de makelaarsvereniging eigenbelang na.

De certificaathouders, aandeelhouders zonder stemrecht, zijn verenigd onder de naam Vereniging FundaBelang. Deze groep bestaat uit voormalige en huidige makelaars die bij Funda op de achtergrond actief zijn. Ze willen voorkomen dat Funda de positie als marktleider op de Nederlandse huizenmarkt verliest en er daarom een nieuwe aandeelhouder erbij. Dat komt de onafhankelijkheid van het platform ten goede, zegt Timo Smit, de voorzitter van FundaBelang.

Beursgang

Ook wil de groep dat de diensten van het platform uitgebreid worden, met bijvoorbeeld hypotheek-, belasting-, en energieadvies. Dat was volgens Smit, ook een van de oprichters van Funda in 2000, vanaf de oprichting al de bedoeling en vragen ook consumenten daar om. Maar de NVM zou dit tegenhouden. Verder moeten derde partijen op het platform toegelaten worden en moet een beursgang van Funda bespreekbaar worden.

Vereniging FundaBelang vertegenwoordigt 570.000 certificaten. De certificaathouders zijn verenigd in een stichting die namens hen een belang heeft in Funda.

Vervelend

De NVM laat weten de stap naar de Ondernemingskamer te betreuren. Verder zegt de NVM het belang van Funda voor makelaars en consumenten te onderschrijven en daarom een „zorgvuldig strategietraject” te doorlopen, waarin aandacht is voor de belangen van alle betrokkenen. De vereniging verwacht in de zomer dat hier duidelijkheid over komt en zegt in gesprek te willen blijven met de certificaathouders.

Funda-directeur Quintin Schevernels kan nog niet inhoudelijk reageren, maar noemt de discussie tussen de aandeelhouders „heel vervelend”.

.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal