Gestolen werk Poussin na expositie Maastricht gevonden in Italië

Print
Gestolen werk Poussin na expositie Maastricht gevonden in Italië

Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

De Italiaanse politie zegt een schilderij te hebben teruggevonden van de Franse meester Nicolas Poussin. Duitse militairen hadden het kunstwerk tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk gestolen van de Joodse eigenaren. Een kunstkenner herkende het werk in 2019 tijdens een tentoonstelling in Maastricht.

De Italiaanse autoriteiten namen het werk in beslag in het huis van een antiquair bij Padua. Daarmee komt een einde aan de zoektocht van de rechtmatige eigenaren en hun nazaten, die direct na de oorlog begon. Het schilderij van Lot en zijn dochters staat sinds 1947 op een Franse lijst met roofkunst.

Het is onduidelijk waar het werk van 120 bij 150 centimeter zich bevond in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. Het zou in 2017 in België zijn geëxposeerd en twee jaar later in Nederland. Daar was het volgens het Italiaanse media te zien tijdens kunstbeurs TEFAF in Maastricht.

Een Nederlandse expert die in Italië woont, zou het werk daar hebben herkend. De kenner besefte dat het werk op een officiële lijst stond met gestolen kunstwerken. Dat leidde uiteindelijk tot een onderzoek en de inbeslagname van het schilderij.