Chauffeurs voor distributiecentra Albert Heijn staken opnieuw

 © ANP

ANP

Vrachtwagenchauffeurs die rijden voor distributiecentra van onder meer Albert Heijn leggen vrijdag opnieuw het werk neer.

Dat doen ze om hun eisen voor een nieuwe cao kracht bij te zetten. „We blijven net zo lang actie voeren totdat werkgevers over de brug komen”, laat FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen weten.

De vakbond verwacht dit keer ongeveer 200 stakers. Eind vorige week werd er al gestaakt door zo’n 150 chauffeurs. Dat had volgens Albert Heijn, dat zelf geen vrachtwagenchauffeurs in dienst heeft, geen gevolgen voor het bevoorraden van de supermarkten.

Signaal

De stakingen zijn bedoeld als signaal naar de werkgevers van de chauffeurs. FNV en andere bonden wilden in november al onderhandelen over een nieuwe cao met een loonsverhoging. Maar volgens Dijkhuizen probeerden de werkgevers daar steeds onderuit te komen door voor te stellen de oude cao vanwege de crisis nog een keer te verlengen.

Stappen

Transport en Logistiek Nederland (TLN) noemde de acties eerder „niet nodig en onverantwoord”. De werkgeversorganisatie had de vakbonden naar eigen zeggen uitgenodigd voor een „ultieme poging om alsnog tot een cao-resultaat te komen”. Volgens TLN waren de werkgevers bereid om stappen te zetten op het gebied van loon, arbeidsomstandigheden en eerder stoppen met werken. Maar de vakbonden gingen niet op de uitnodiging in, aldus TLN.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal