‘Pensioenfondsen dankzij stijgende rente uit gevarenzone’

 © ANP

ANP

De financiële gesteldheid van pensioenfondsen is vorige maand flink verbeterd.

Aandelenkoersen bleven maar oplopen en dankzij de gestegen rente hoeven pensioenfondsen minder geld achter de hand te houden voor hun pensioenuitkeringen. Volgens marktonderzoeker Aon lijken de meeste pensioenfondsen uit de gevarenzone.

De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen steeg naar 108 procent. Dat betekent dat voor iedere euro die ze aan pensioen moeten uitkeren ze 1,08 euro in kas hebben. In februari was de dekkingsgraad nog 104 procent.

Twaalf maanden

Ook de dekkingsgraad uitgesmeerd over de afgelopen twaalf maanden steeg verder, tot 97 procent. Dat is boven het tijdelijk verplichte minimum van 90 procent. „Met de stijgingen van de afgelopen twee maanden lijken de meeste fondsen uit de gevarenzone te zijn”, aldus Aon.

Pensioenfondsen zijn de afgelopen maand geholpen door de verwachting dat de inflatie zal oplopen na de biljoenen dollars aan stimuleringsmaatregelen tegen de coronacrisis. Daardoor stegen met name op de Amerikaanse markt voor staatsobligaties de rentes. Tegelijkertijd bleven veel aandelen stijgen wegens het vooruitzicht op de heropening van de economie dankzij vaccinatieprogramma’s.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal