Ollongren geïnformeerd over opduiken Omtzigt in gespreksverslag Rutte

Wie belde Mark Rutte om half acht ’s ochtends om te vertellen dat er in het VVD-verslag staat dat hij over de functie van Pieter Omtzigt heeft gesproken? Een Kamerbrief daarover van Tamara van Ark en Wouter Koolmees geeft daar geen uitsluitsel over, wel staan er aanwijzingen in.

Redactie

Zo melden de nieuwe verkenners dat oud-verkenner Kajsa Ollongren daar woensdagavond over is geïnformeerd.

Lees ook: ‘Demissionair premier of niet: Kamer kan Rutte wegsturen’

Omtzigt

De Kamer debatteert donderdag over het ontspoorde verkenningsproces voor een nieuw kabinet, waarbij Rutte in gesprek met de oude verkenners Ollongren en Annemarie Jorritsma zou hebben gesproken over Omtzigt. „Je moet wat met Omtzigt: minister maken”, staat in de aantekeningen van Ruttes gesprek. Hij had vorige week nog ontkend het over Omtzigt te hebben gehad. Ook de oude verkenners stelden in een brief aan de Kamer dat geen enkele lijsttrekker het over het CDA-Kamerlid had gehad.

Bron geheim

Tijdens het debat blijkt dat Rutte donderdagochtend om half 8, nog voordat de lijsttrekkers langs mochten komen om de aantekeningen van hun gesprek in te zien, ’via via’ al heeft gehoord dat het bij zijn gesprek wel degelijk over Omtzigt is gegaan. De Kamer wil weten van wie hij dat heeft gehoord, maar Rutte wil zijn bron niet prijsgeven.

Lees ook: Rutte houdt vol: ik probeerde Omtzigt er niet uit te werken

De nieuwe verkenners melden niet wie Rutte heeft ingeseind. Ze noteren wel dat zij er woensdagavond achterkwamen dat de VVD-leider het wel degelijk over Omtzigt had gehad. Omdat de oude verkenners in hun brief wat anders hadden opgeschreven, namen Van Ark en Koolmees contact met hen op. D66-verkenner Ollongren werd ’woensdagavond laat’ geïnformeerd, VVD-verkenner Jorritsma was ’op dat moment onbereikbaar’.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal