Ook Ollongren zegt zich Omtzigt-gesprek niet te herinneren

Ex-verkenners Jorritsma en Ollongren hebben een en ander toe te lichten. © HOLLANDSE HOOGTE/ANP

Redactie Bron: De Telegraaf

Ex-verkenner Kajsa Ollongren begon donderdagavond geëmotioneerd in haar reactie, met een stroom aan excuses. Aan de Tweede Kamer. Aan het CDA, aan Omtzigt en Hoekstra. „Ik bied ook mijn excuses aan dat de nota in de openbaarheid is gekomen.” Zij staat in de Kamer om tekst en uitleg te geven over de beruchte Omtzigt-notitie.

De ex-verkenners hebben een en ander toe te lichten. Ollongren had immers de beruchte notitie met de woorden ’Pieter Omtzigt, functie elders’ onder haar arm, toen ze donderdag op stel en sprong het Binnenhof moest verlaten na een vastgestelde coronabesmetting. Hoewel de twee verkenners daar verantwoordelijkheid voor nemen, is nog altijd niet duidelijk wie die tekst heeft opgeschreven. „Het had er niet mogen staan, maar het stond er wel,” zegt Ollongren.

Lees ook: Ollongren geïnformeerd over opduiken Omtzigt in gespreksverslag Rutte

Halsoverkop

Ollongren kreeg die ochtend het telefoontje over haar coronabesmetting. Daar schrok ze van. Ze heeft chronische aandoeningen. Ze vertelt hoe ze halsoverkop het Binnenhof moest verlaten. „Ik heb toen in de emotie veel te snel gereageerd. Anderen hebben daar mild over geoordeeld, maar ik zelf ben daar niet mild over.”

Een brief die maandag naar de Kamer is gestuurd, werd opgesteld op basis van de informatie van Jorritsma en haarzelf, zegt Ollongren. Daar zou de naam Omtzigt niet in hebben gestaan. De twee ex-verkenners zagen dat pas vanochtend. „Even laat als u.”

Net als Mark Rutte eerder beweerde, zegt ook Ollongren zich het gesprek over Omtzigt niet scherp voor de geest te hebben. „Het is niet als relevant punt in mijn geheugen gebleven.”

PVV-leider Geert Wilders is niet overtuigd. „Dit is een paar dagen geleden geleden besproken. Er stond ’je moet wat met Omtzigt: minister maken’, dat heeft u - of een van uw mensen - opgeschreven. Hoe kunt u beweren dat u dat niet meer weet?”

Ollongren verwijst naar ’berichtgeving’ over de stabiliteit bij het CDA. „Er werd toen veel gezegd en geschreven over mogelijk instabiliteit, en in die context is het blijkbaar besproken.”

Volgens haar was het niet de bedoeling om de positie van Omtzigt of een ‘functie, elders’ te bespreken. Wie het dan heeft opgeschreven, blijft vaag. Ollongren stelt dat die notities worden opgesteld door ambtenaren „van de Tweede Kamer die in dienst staan van de verkenners, maar gedetacheerd bij Algemene Zaken”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal