Echtgenote Omtzigt: stuitende arrogantie van de macht

Print
Echtgenote Omtzigt: stuitende arrogantie van de macht

Ayfer Koç met haar man Pieter Omtzigt. Afbeelding: Robin Utrecht

Ayfer Koç, de vrouw van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, is boos over de opmerking van demissionair premier Mark Rutte dat hij geen moment aan opstappen heeft gedacht.

Rutte deed zijn uitspraak in de vroege vrijdagochtend, na een langdurig en voor hem penibel Kamerdebat over de kwestie-Omtzigt.

Lees ook: Rutte wil ondanks vertrouwenscrisis door als demissionair premier

„Het wordt steeds erger en stuitender die arrogantie van de macht. Deze premier kan toch nooit meer het vertrouwen in de rechtsstaat herstellen? Deze tijd vraagt om dienend leiderschap. We staan voor grote problemen die structureel en daadkrachtig aangepakt moeten worden. Het moet afgelopen zijn met brandjes blussen, fouten wegmoffelen, liegen, de Kamer belangrijke informatie onthouden, het tegenwerken van Kamerleden, en met imago bezig zijn”, schrijft Koç op Twitter. Ze is ook fractievoorzitter van het CDA in Enschede.

Afkeuring

Rutte overleefde het Kamerdebat met moeite. Het draaide om de vraag wie er met de toenmalige verkenners Ollongren en Jorritsma had gesproken over de positie van de kritische Omtzigt. Na lang traineren gaf Rutte uiteindelijk toe dat hij dat was geweest, maar dat hij dat eerst was vergeten. De oppositie diende een motie van wantrouwen in, zijn beoogde coalitiepartners D66 en CDA kwamen met een motie van afkeuring.

Lees ook: Hoofd Rutte op hakblok na geschaad vertrouwen

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee