‘Witte Huis plant top over chiptekort met auto- en chipbedrijven’

Print
‘Witte Huis plant top over chiptekort met auto- en chipbedrijven’

Afbeelding: Getty Images

Het Witte Huis plant een bijeenkomst met verschillende bedrijven om te praten over het chiptekort dat vooral de autosector treft. Naast bedrijven uit de auto- en chipsector zijn ook ondernemingen uitgenodigd uit de technologie- en de medische technologiesector, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Tijdens de top over twee weken gaan de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan en economisch adviseur Brian Deese van president Joe Biden in op de gevolgen van het wereldwijde chiptekort. Ook willen ze met leiders uit het bedrijfsleven bespreken hoe de wereld uit deze crisis kan komen. Onder meer bedrijven als elektronicamaker Samsung Electronics, autoproducent General Motors en chipbedrijf GlobalFoundries zijn uitgenodigd.

Het chiptekort is ontstaan doordat er tijdens de pandemie veel meer vraag is naar zaken als laptops, computers en mobiele telefoons voor mensen die thuiswerken. Tegelijkertijd zoeken mensen ook naar vertier, waardoor bijvoorbeeld spelcomputers gretig aftrek vinden. De auto-industrie wordt hard getroffen omdat die ten tijde van de eerste coronadip de productie afschaalde en chipbestellingen verlaagde. Toen de markt weer aantrok hadden chipfabrikanten inmiddels zoveel andere orders gekregen dat er lange levertijden waren ontstaan voor de chips van de autofabrikanten.

In het recent door Biden gepresenteerde infrastructuurplan van 2 biljoen dollar (oftewel 2000 miljard dollar) is ook 50 miljard dollar opgenomen voor de Amerikaanse chipindustrie. Met dat geld moet onder meer productiecapaciteit in de Verenigde Staten worden opgebouwd. Onder meer de Taiwanese chipfabrikant TSMC heeft al aangekondigd een chipfabriek in de VS te willen bouwen en ook chipmaker Intel wil fabrieken in de VS bouwen en uitbreiden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee