Banken: hulp overheid blijft nodig in bestrijden coronacrisis; 52.000 leningen verstrekt

Print
Banken: hulp overheid blijft nodig in bestrijden coronacrisis; 52.000 leningen verstrekt

Afbeelding: ANP

Banken zijn nog steeds veel geld kwijt aan het ondersteunen van bedrijven om de coronacrisis door te komen. Ze benadrukken dat het waarschijnlijk ook nog wel even gaat duren voor alle getroffen bedrijven hun omzet weer op peil hebben.

„Het doorlopen van het steunpakket van de overheid is dus essentieel”, zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Volgens de NVB zijn sinds het begin van de crisis al aan circa 52.000 bedrijven leningen verstrekt vanwege de coronacrisis, goed voor zo’n 44,3 miljard euro. Afgelopen maand ging het hard met de financieringen, want bij de vorige peiling bedroeg het bedrag nog 39,9 miljard euro. In maart zouden zo’n 3000 ondernemingen zijn geholpen.

Daarnaast kregen tot nu toe 129.000 bedrijven een betaalpauze met een totale waarde van 3,1 miljard euro. Hiermee staat de teller sinds het begin van de coronacrisis in maart vorig jaar op in totaal 47,4 miljard euro voor 181.000 ondernemers.

Gezond

Toch kunnen niet alle bedrijven worden geholpen. „Banken kunnen alleen krediet of uitstel van aflossing geven aan bedrijven die in de basis gezond zijn en in staat moet worden geacht zich na de crisis te kunnen herstellen”, onderstreept Buijink nog eens. „Daarnaast zou het financieren van niet-levensvatbare bedrijven ten koste gaan van de mogelijkheden van banken om gezondere ondernemingen te helpen zich de crisis uit te investeren.”

Volgens de NVB-voorzitter zullen de omzetten in flink door de crisis getroffen sectoren, zoals de horeca en de detailhandel, mogelijk tot in 2022 nodig hebben om te herstellen. En discotheken, grootschalige evenementen of hotels en toeristische trekpleisters zullen mogelijk last blijven houden van beperkingen, vreest hij.

Betaalpauze

Verder hebben tot nu toe bijna 26.000 particulieren van de banken een betaalpauze gekregen voor hun hypotheek en 12.000 op een consumptief krediet. Hiermee is in totaal 88 miljoen euro gemoeid.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee