Tegels eruit, groen erin!

 © Stefan Koopmans

Ongeveer één op de drie tuinen in de regio Maastricht en Heuvelland is betegeld. Tegels in de tuin zijn makkelijk in onderhoud. Maar een betegelde tuin betekent ook minder ruimte voor groen met als gevolg: grotere kans op wateroverlast tijdens natte perioden en meer hitte tijdens droge perioden. Goed nieuws: een groene tuin hoeft niet meer werk te zijn dan een betegelde tuin!

Waterklaar

Door het vergroenen van je tuin wordt het een aangename, levendige en klimaatbestendige plek. Een groene tuin zorgt voor een mooi aanzicht, in de zomer vind je er verkoeling en er komen meer vogels en vlinders. Valt er een zware regenbui? Dan kan het regenwater in jouw tuin gewoon wegzakken in de grond. Een groene klimaatbestendige tuin ligt binnen handbereik. Met een aantal simpele oplossingen en met hulp van de stimuleringsacties van de Zuid-Limburgse gemeenten uit de regio Maastricht en Heuvelland, Waterschap Limburg (WL) en Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) maak ook jij je tuin gemakkelijk Waterklaar.

Steen vervangen door groen

Door steen te vervangen door groen kun je gemakkelijk regenwater opvangen en in de bodem laten wegzakken. Als regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, zakt het weg de grond in en hoeft het niet via het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast bij zware regenbuien te voorkomen. Als inwoner van de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul kun je gebruikmaken van de subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater. Bekijk welke regeling per gemeente geldt via: www.waterklaar.nl/vergroenen.

Leg een Tuiny Forest aan

Tover je tuin of balkon om tot een groen paradijs met een Tuiny Forest van IVN Natuureducatie. Een Tuiny Forest is een dichtbegroeid inheems minibos op tuinformaat. Het is makkelijk zelf aan te leggen met een kant-en-klaar pakket vol gifvrije inheemse planten. In een halve dag leg je een minibos van 6m2 aan. Heb je minder ruimte? Kies dan bijvoorbeeld voor een balkonpakket vol weelderig bloeiend groen. Het geeft je een kleurrijke lente, een zwoele zomer en een weelderig bloeiend najaar. De Zuid-Limburgse gemeenten stellen 100 Tuiny Forest bloeipakketten van 6m2 voor 50% korting beschikbaar. Via de website www.waterklaar.nl/vergroenen kun je als inwoner van één van de gemeenten uit de regio Maastricht en Heuvelland een Tuiny Forest bloeipakket bestellen.

 © Stefan Koopmans

Een groen balkon

Ook een (klein) balkon kun je vergroenen met verschillende planten in potten. Klimplanten kunnen bijvoorbeeld in combinatie met een pergola op een balkon voor schaduw zorgen. Fijn tijdens warme dagen. Door je muren of balkonhekken met een kamperfoelie of klimop te laten begroeien, creëer je bovendien een groene omgeving voor vlinders. Groen kan ook gestapeld worden. Bijvoorbeeld door potten aan een ketting of een rek te hangen.

Aan de slag!

Je kunt zelf eenvoudig aan de slag met het vergroenen van je tuin of balkon. Een paar tegels eruit en een paar planten erin is een begin. Op www.waterklaar.nl/vergroenen vind je verschillende oplossingen voor een groene tuin, balkon of dak. Maak gebruik van de subsidieregeling voor het afkoppelen van de regenpijp of bestel een Tuiny Forest bloeipakket. Ga aan de slag!