Metaalstakingen gaan na Pasen verder, geen acties gepland in Limburg

Print
Metaalstakingen gaan na Pasen verder, geen acties gepland in Limburg

Afbeelding: ANP

Medewerkers in de metaalsector leggen volgende week weer enkele dagen het werk neer.

Bij diverse bedrijven in Zuid-Holland, Friesland, Overijssel en Drenthe wordt dinsdag en woensdag gestaakt. In Limburg zijn voor zover bekend geen acties gepland.

De vakbonden willen met de stakingsacties de druk opvoeren op werkgeversorganisatie FME voor een betere cao. De acties gaan al de twaalfde week in. Door het hele land hebben afgelopen periode al duizenden medewerkers gestaakt bij bedrijven als ThyssenKrupp, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.

Werkgevers

Maar de werkgevers lijken niet van plan toe te geven. „Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van omgerekend 1,1 procent per jaar, terwijl de inflatie bijna 2 procent is. Dat is dus volstrekt onvoldoende”, zegt FNV-bestuurder Petra Bolster.

FME-hoofdonderhandelaar Maurice Rojer noemde de door de bonden gestelde looneisen eerder „onhaalbaar en onverantwoord”. De werkgevers vinden dat er rekening gehouden moet worden met de coronacrisis en het herstelvermogen van bedrijven.

De cao in de metaalsector is een van de grootste van Nederland. Onder de zogeheten metalektro-cao vallen zo’n 160.000 werknemers.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee