Street-wise geeft regie terug aan tienerouders en kwetsbare gezinnen

Print
Street-wise geeft regie terug aan tienerouders en kwetsbare gezinnen

Afbeelding: Website Koraal

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Kerkrade / Eygelshoven / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Heerlen / Hoensbroek / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Schimmert -

Het ambulante ondersteuningsprogramma Street-wise van Koraal Parkstad begeleidt tienerouders en kwetsbare gezinnen.

„Wij komen meestal via andere hulpverleners in beeld als er op meerdere leefgebieden hulpvragen zijn”, vertelt ambulant begeleider Trece van Cruchten. „Verder kunnen we snel begeleiding bieden en zijn er in de beginperiode zo vaak als nodig om bijvoorbeeld uithuisplaatsing te voorkomen. Wanneer de rust enigszins is hersteld, gaan we samen met de betrokken ouders in gesprek om erachter te komen wat er op verschillende leefgebieden speelt.”

De meest uiteenlopende zaken kunnen een tienerouder of gezin uit balans brengen, zeker als ouders al kwetsbaar waren. „Street-wise gaat ervoor om het evenwicht te herstellen”, zegt Trece. „Daarbij staat de veiligheid van het kind altijd centraal en staan wij letterlijk naast de ouders. Wij ondersteunen, maar nemen de regie niet over. Ons doel is immers om ouders in hun eigen kracht te zetten.”

In Zuid-Limburg heeft Street-wise de laatste vijf jaar een sterke naam opgebouwd. Trece geeft aan: „Steeds meer hulpverleners verwijzen naar ons door wanneer zij constateren dat zaken op meerdere leefgebieden scheeflopen binnen een gezin. En gecertificeerde instellingen en gemeenten onderkennen dat een vroegtijdige en intensieve begeleiding in de thuissituatie veel kan opleveren. Zo kunnen we steeds vaker voorkomen dat kinderen en ouders in langdurige, zware hulpverleningstrajecten terechtkomen. Dat is best iets om trots op te zijn.”

Klik hier voor het complete verhaal

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee