Automobilist rijdt in op agenten bij Capitool: twee doden

Print
Automobilist rijdt in op agenten bij Capitool: twee doden

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Een agent bij het Amerikaanse parlementsgebouw Capitool in de hoofdstad Washington is om het leven gekomen door een incident met een automobilist die op hem inreed en daarna een veiligheidsbarrière ramde.

Dat maakte de Capitool-politie bekend. Een andere agent raakte gewond. De bestuurder bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, nadat hij door agenten was neergeschoten toen hij met een mes op hen afrende.

Volgens de politie zou er geen link met terrorisme zijn, maar dat wordt verder onderzocht. De baas van de politie in Washington zei dat er geen acute dreiging meer is. Over het motief van de dader is nog niets bekend, over zijn identiteit heeft de politie niets gezegd. Hij zou een strafblad hebben gehad.

Volgens de zender MSNBC gaat het om een 25-jarige man uit de staat Indiana, Noah Green. Hij was volgeling van de Afro-Amerikaanse moslimbeweging Nation of Islam, blijkt uit zijn Facebook-pagina. In recente berichten meldt hij dat hij sinds kort zijn baan kwijt is en dat hij op zoek is naar geestelijke begeleiding (spiritual guidance).

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van het parlement, Nancy Pelosi, riep op de vlaggen halfstok te hangen. In januari, toen aanhangers van toenmalig president Trump het Capitool bestormden, kwam ook een agent om het leven. Er vielen toen in totaal vijf doden.

Lockdown

Bij het jongste incident ging het Capitool meteen in lockdown. Iedereen in het gebouw werd verzocht binnen te blijven en weg te blijven van ramen en deuren, meldden personen in het complex op Twitter. Politievoertuigen en agenten grendelden meteen alle wegen in de omgeving af. Het parlement (Congres) was vrijdag met reces, waardoor er relatief weinig mensen in het gebouw waren.

Na de bloedige stormloop in januari was op enige afstand van het gebouw een ring van hekken geplaatst. De autoriteiten waren juist onlangs begonnen deze hekken weer te verwijderen. Ook is het aantal reservisten van de National Guard teruggeschroefd. Deze extra bescherming door militairen kwam er na de bestorming.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee